Osvrt na Ljeto u knjižnici

4. rujna 2015.

Već tradicionalanim programom „Ljeto u knjižnici“ Knjižnica i čitaonica „Fran Galović“ Koprivnica i ove je godine ponudila bogat izbor kulturnih, edukativnih, kreativnih i zabavnih sadržaja  za sve dobne skupine. 

Tijekom ljetnih mjeseci, od lipnja do kolovoza, organizirala je ukupno 43 programa od toga 33 programa namijenjenih djeci, 4 programa za djecu i odrasle i 7 programa za odrasle. U organizaciji programa knjižnici su se priključile udruge i ustanove s područja grada: Opća bolnica „Dr. Tomislav Bardek“ Koprivnica, Dom za starije i nemoćne Koprivnica te Udruga Terra Podraviana. U realizaciji programa osoblju knjižnice  pomogalo je više od 50 studenata, stipendista grada Koprivnice te zaposlenice preko javnih radova.

Dječji odjel Knjižnice organizirao je pet kreativnih radionica i to: “Priključite se Tragačima – dječjem čitateljskom blogu“,  „Ptice nebeske, ptice zemaljske“, „Spomenar s bakama“, radionica o Harry Potteru i „Dobro stablo“ u kojima je sudjelovalo 77 djece i odraslih. Evaluacijskim listićima sudionici su izrazili veliko zadovoljstvo održanim radionicama, ali i dali prijedloge za nove programe kao što su radionica smijeha i igre, glazba, izrađivanje cvijeća od papira, radionice temeljene na knjigama za djecu i sl. 

Tijekom ljeta održano je 10 pričaonica za predškolce koje su vodile odgajateljice Marta Kečanović i Branka Grudić. U pričaonicama je sudjelovalo 121 djece koja su uživala u čitanju priča i socijalizaciji s drugom djecom. U prostoru igraonice održane su 4 radionice francuskog jezika koje je posjetilo 34 djece, a vodila ih je Irena Novak, magistra francuskog jezika.
 

Knjižnica je djeci ponudila i 13 radionica informacijskog i informatičkog opismenjavanja: „Mreža plus“, „Kreativnost u digitalnom svijetu“ i „Istražujemo i igramo se tabletima“. U radionicama je sudjelovalo 45 djece koja su naučila kako se pravilno služiti računalom i tabletom te kako pomoću njih pretražiti i pronaći korisne informacije. Početkom ljeta u Dječjem odjelu Knjižnice uvedena je nova usluga za djecu – korištenje tablet računala. Za ovu novu uslugu djeca su pokazala veliki interes, pa ih je tako tijekom ljeta njih čak 143 koristilo tablet. Računalna igraonica također je uvijek bila puna, a računala je koristilo 672 djece

Djeca su i ovoga ljeta mogla sudjelovati u nagradnom on-line kvizu znanja. Ovogodišnji kviz sastojao se od deset pitanja, a odnosio se na područje glazbe. Kviz se rješavao u mrežnom obliku, a odgovore na pitanja djeca su mogla pronaći pretražujući internet, časopise i knjige. Kviz je riješilo 32 djece, a pobjednicima će 5.9. biti uručene nagrade.  

Ove je godine po prvi puta u Knjižnici održano natjecanje za naj-slikovnicu ljeta. Knjižničarke Dječjeg odjela izabrale su 10 slikovnica na temu ljeta, a djeca su svoj izbor, nakon što bi ih pročitala, obilježavala „smješkićima“. U biranju naj-slikovnice ljeta sudjelovalo je 55 djece, a pobijedila je slikovnica „Riba duginih boja“ s osvojenih 14 smješkića. Pobjednička slikovnica čitana je u posljednjoj ljetnoj pričaonici za predškolce. 

I ovoga se ljeta 100 posjetitelja pod suncobranima ispred Knjižnice i čitaonice „Fran Galović“ Koprivnica družilo s uglednim zdravstvenim stručnjacima i razgovaralo o različitim zanimljivim temama. Sa  Suzanom Pejnović, dr. med. spec. neurologije razgovarali smo o demenciji, enigmi suvremene medicine. Sanja Švarc Janjanin, dr. med. spec. fizikalne medicine i rehabilitacije govorila je o kostobolji, njezinoj prevenciji i liječenju. O važnosti zdrave prehrane za djecu i odrasle govorila je nutricionistica Iva Butković, dipl. ing. preh. teh. S Mirjanom Grubić Marković, dr. med. spec. psih. razgovarali smo o mentalnom zdravlju kao i

Odjeli i službe

Tu smo za vas! Kvalitetnim i odgovornim radom želimo vam biti na usluzi.

Odjeli i službe
Veličina fonta
Kontrast
Poveznice