Osvrt na ljeto i najava događanja za jesen u Knjižnici i čitaonici „Fran Galović“ Koprivnica

6. rujna 2012.

Tijekom ljetnih mjeseci, od lipnja do kolovoza, Knjižnica i čitaonica „Fran Galović“ Koprivnica organizirala je ukupno 28 događanja od kojih je 19 bilo namijenjeno djeci predškolske i osnovnoškolske dobi.
Radionicama je prisustvovalo 130 djece i mladih dok je ostalim sadržajima – kompjutorskim radionicama, video projekcijama, igranju društvenim igrama tijekom srpnja i kolovoza prisustvovalo 900 djece i mladih. Pribrojimo li tome 2300 posjete vezane uz posudbu građe, možemo reći da je kroz Dječji odjel u ova dva ljetna mjeseca svoje slobodno vrijeme prošlo više od 3200 djece i mladih. Ljetne praznike djeca su iskoristila i za čitanje te je u protekla dva mjeseca posuđeno i vraćeno 10500 knjiga. U lipnju su se održavale ljetne pričaonice koje su bilježile 67 posjeta, mladi korisnici su početkom školskih praznika u Dječjem odjelu obilježavali Dane Amy Winehouse te tom prigodom izradili blog ( 16 posjeta), Ljetno surfanje u knjižnici – osnovnu poduku djece u pretraživanju interneta na siguran način završilo je 30 djece, 600 djece koristilo je komjutorsku radionicu, a 29 ih je sudjelovalo u nagradnom kvizu znanja „Upoznajmo Finsku“. Uspješno su provedene i četiri kreativne radionice s ukupno 75 posjeta: izrada taktilne slikovnice u suradnji s DV „Sv. Josip“ i Udrugom slijepih, radionica u suradnji s Domom za starije i nemoćne, radionica u suradnji s udrugom „Terra Podraviana“ i radionica u suradnji s Klubom „Latica.
Usprkos jednosmjenskom radu Knjižnice i godišnjim odmorima ljeto na Odjelu za odrasle proteklo je s istim brojem korisnika i posuđenih knjiga kao i tijekom dvosmjenskog rada u ostalom dijelu godine. O popularnosti Knjižnice tijekom ljeta govore i sljedeći podaci: od 1.7. do 31.8. 2012. Odjel za odrasle zabilježio je sveukupno 6245 posjeta s 15639 posuđenih knjiga i 12265 vraćenih knjiga. Dakle kroz ruke zaposlenika Odjela prošlo je 27904 knjige.
Odjel za odrasle organizirao je i pet programa pod zajedničkim nazivom „Gledajmo u knjižnici!“ u kojem su se prikazivali igrani i animirani filmovi raznih tematika. Programima je prisustvovalo 30-ak posjetitelja.
I ovog ljeta slika na Stručno-znanstvenom odjelu je u srpnju i kolovozu bila slična onoj iz proteklih nekoliko godina: nastupilo je zatišje što se tiče zahtjeva za stručnom literaturom i potrebama za zahtjevnim, stručnim temama. Zabilježeno je 1100 posjeta vezanih uz posudbu građe. Srednjoškolci i studenti, najbrojniji korisnici ovog odjela, uglavnom su se odmarali. Ipak, svakodnevno je bilo onih koji su se pripremali za ispite ili upise na fakultete, zbog ugodnog i klimatiziranog prostora i mira, kao i manjeg broja korisnika na odjelu. Već je pravilo da se tijekom ljetnih mjeseci na Odjelu najviše koriste računala za Internet. Uz računala na Odjelu korisnici sve češće dolaze sa svojim prijenosnim računalima i koriste mogućnost besplatnog priključka i Wi-Fi-a, kako na ovom odjelu tako i u cijeloj Knjižnici. Uz to, Stručno-znanstveni odjel je i ovog ljeta bio jedino mjesto u gradu gdje su korisnici mogli koristiti informatičke usluge poput korištenja računala ili ispisa. Zabilježeno je 1230 korištenja interneta i računala i oko 50 korištenja osobnih prijenosnih računala. Korištenje računala odnosno interneta je glavni razlog zbog kojega je Knjižnica i dalje nezaobilazno mjesto za turiste i posjetitelje našeg grada. Tako je imala posjetitelje, uglavnom mlade ljude, backpackere iz Češke, Francuske, Škotske, Njemačke, Tunisa, Australije i SAD-a.
Jesen u Knjižnici „Fran Galović“ donosi niz zanimljivosti, pa su tako svoja gostovanja potvrdili Goran Ferčec, Maja Brajko-Livaković, Mirjana Krizmanić, Joža Skok i Miro Gavran. Tribine Agore 21 „Knjižnice u svijetu“ odvest će nas u CERN u Švicarskoj, Skandinaviju i Španjolsku, a putopisna predavanja o egzotičnim, dalekim zemljama održat će Goran Šafarek. O ovim i mnogim drugim programima Knjižnice više će riječi biti u danima koji dolaze.

Odjeli i službe

Tu smo za vas! Kvalitetnim i odgovornim radom želimo vam biti na usluzi.

Odjeli i službe
Veličina fonta
Kontrast
Poveznice