Osvrt na ljetnu radionicu „Ljetni praznici u Hogwartsu“

21. srpnja 2022.

Prošlog tjedna u Knjižnici i čitaonici „Fran Galović“ Koprivnica održana je prva od dvije ljetne radionice u Ciklusu programa za mlade „Godišnja doba s Harryjem Potterom u knjižnici“. U susretu pod nazivom „Ljetni praznici u Hogwartsu“ sudjelovalo je trinaest polaznika. Tematika je ovaj put bila vezana uz školske predmete u čarobnjačkoj školi Hogwarts. Sudionici su učili o starom vikinškom pismu – runama, izradili vlastito „čarobno“ pero za pisanje i na prigodnom boomarkeru ispisali svoje ime runskim znakovima, a natjecali su se i u već tradicionalom tematskom kvizu u kojem su ponovo pokazali odlično znanje te osvojili prigodne nagrade.

Najviše uzbuđenja na radionici izazvala je igra  escape room, osmišljena upravo za ovu priliku,  u kojoj su se  sudionici morali prisjetiti mnogih detalja iz svijeta Harryja Pottera,  ali i primijeniti druga različita znanja i vještine, kako bi došli do konačnog rješenja i „izlaska iz sobe“.  Tragovi su ih vodili od rješavanja zagonetne križaljke, preko skupljanja dijelova puzzli na raznim mjestima u sobi pa do uputa skrivenih u Lego „Harry Potter“ modelima. Jedan od zadataka, primjerice, uključivao je odgonetanje tajnog natpisa pomoću netom stečenih znanja o runama, a sudionici su osobito uživali u neobičnom zadatku u kojem je sudjelovao i mali robot – autić Indi za kojeg su prema dobivenim uputama morali isprogramirati stazu za vožnju kako bi doznali kako „izaći iz sobe“.  Nakon što su, uz puno smijeha i uzbuđenja, sve zadatke uspješno rješili, na kraju ih je dočekalo specijalno iznenađenje:  prigodni baloni i posebna torta koju su pripremili organizatori kako bi svi skupa uz slatke kriške torte i ukusan (bezalkoholni!) „pivoslac“ proslavili rođendan Harryja Pottera koji se obilježava 31. 7., ali i 25 godina od izlaska prve knjige o slavnom malom čarobnjaku, koja je izašla sad već davne 1997. godine.

Program za mlade s ciljem poticanja čitanja „Godišnja doba s Harryjem Potterom u knjižnici“ osmišljen je i pokrenut u 2021.,  Godini čitanja,  s idejom da se novim animacijskim aktivnostima potakne mlade da dođu u knjižnicu i da (više) čitaju.  S obzirom na to da mnogi mladi osobito vole čitati fantasy literaturu, osmišljen je ciklus tematskih radionica s motivima iz serijala o Harryju Potteru, popularnom i omiljenom literarnom i filmskom liku među mladim čitateljima. Radionice se redovito provode u suradnji s knjižničnim volonterima, studentima, koji svoje vrijeme nesebično daruju pomažući u izvedbi radionica. Knjižnica stoga i ovaj put zahvaljuje na pomoći volonterkama Ani (posebno hvala za tortu!), Veroniki, Mariji, Blanki i Lorni!

Sljedeća, druga ljetna „Harry Potter“ radionica, održat će se 23. kolovoza 2022., s temom „Povratak u Hogwarts“, kad polaznike ponovo očekuje puno dobre zabave i druženja, uz knjige i čitanje! Ako imate između 11 i 19 godina i zanima vas ova tematika, pratite obavijesti iz Knjižnice kako biste na vrijeme poslali  svoju prijavu.

Odjeli i službe

Tu smo za vas! Kvalitetnim i odgovornim radom želimo vam biti na usluzi.

Odjeli i službe
Veličina fonta
Kontrast
Poveznice