Osvrt na kulinarsku radionicu prof. Ivana Ferenčaka

15. prosinca 2016.

Knjižnica i čitaonica „Fran Galović“ Koprivnica je u srijedu, 14. 12. 2016. organizirala program pod nazivom Kulinarska radionica prof. Ivana Ferenčaka „A kaj da danas kuham? Podravski zimski jelovnici“. Program je bio posvećen zimskim podravskim običajima i tradiciji u pripremi hrane uz kolinje, imendane u prosincu, Badnjak, Novu godinu, Sveta tri kralja i Vincekovo. 

Zahvaljujući prof. Ivanu Ferenčaku i njegovom kozerskom prostupi temi, anegdotama, iskričavim opaskama, sjećanjima, slavljenju goričarenja i društva prijatelja,  prisutni su saznali ili „utvrdili gradivo“ o podravskim zimskim jelovnicima. Iako je po zanimanju industrijski psiholog u mirovini,  kuhanje i spravljanje jela njegov je dugogodišnji hobi i strast. Prije gotovo šest godina počeo je pisati kolumne u  Glasu Podravine i  blog na Podravkinoj Coolinariki, kako bi pomogao svima koji ne znaju “a kaj danas kuhati”. Moglo bi se reći da je večer u knjižnici oživotvorila mali izbor iz mnogobrojnih njegovih napisa ne samo o jelima i kuhanju, nego i o sjećanjima na Koprivnicu „kak je nekad bila“ i sjećanjima „kaj je lepo jel al i doživel“. 

Prof. Ferenčak imao je i goste, obitelj Hećimović zajedno s Udrugom žena „Hrvatska ruža“ iz Jagnjedovca. Sve ih povezuje posvećenost podravskoj kuhinji kao jedinstvenom i neponovljivom identitetu našeg kraja, što su i pokazali pripremom podravskih jela u kojima su na kraju programa uživali svi prisutni – kukuruznom kruhu s domaćim paštetama, makovnjačom, pogačicama sa čvarcima, štruklima sa sirom, jabukama, prosom i orasima, hajdinskom kašom s bučinim uljem (kašnjacima) i kuhanom vinu.

Ovim programom knjižnica je proslavila uspješnu 2016. godinu s preko dvije stotine programa održanih za djecu i odrasle.  

Odjeli i službe

Tu smo za vas! Kvalitetnim i odgovornim radom želimo vam biti na usluzi.

Odjeli i službe
Veličina fonta
Kontrast
Poveznice