Osvrt na kreativnu radionicu i glazbenu slušaonicu „Što vidim kad slušam“

3. kolovoza 2016.

U Knjižnici i čitaonici „Fran Galović“ Koprivnica, u srijedu 3.8.2016., održana je kreativna radionica i glazbena slušaonica pod nazivom „Što vidim kad slušam“.  

Na radionici je bilo prisutno desetak osnovnoškolaca koji su se prvi put susreli s pojmom sinestezija. Također, prvi put su imali priliku da osvijeste „boju glazbe“. Naučili su da je sinestezija sposobnost jednog nadraženog osjetila da osjeti podražaj nekog drugog osjetila, i to na primjerima iz ove radionice.

Na samom početku djeca su opisivala svoje glazbene ukuse, nabrajala izvođače koje slušaju, a koji, prema njihovim riječima, pripadaju pop i heavy metal žanru. Također, neki od njih slušaju glazbu uz rješavanje matematičkih zadataka, što im pomaže u koncentraciji. U drugom dijelu radionice saznali smo na što ih asocira pojedina boja, npr. ljubičasta boja na život, zelena na prirodu i kukce, rozna na sreću i ljubav, a plava na more i nebo. Također, plava i zelena u njima izazivaju osjećaj smirenosti.

Kroz slušanje dviju pjesma i jedne skladbe, dobili su zadatak da na list papira nacrtaju ono što osjećaju dok slušaju, koju boju vide dok čuju glas i zvukove instrumenata i slike koje im se javljaju slušajući. Slušali su pjesmu Across the Universe od The Beatlesa, Little Wing od Jimi Hendrixa te skladbu Nocturnes Op.9 od Frederic Chopina. Složili su se da su najviše uživali u pjesmi Across the Universe, za Hendrixa su rekli da zvuči tužno, a Chopin ih podsjeća na klavir.

Na kraju su dobili priliku pogledati izdvojenu stručnu literaturu o glazbi koju mogu svakodnevno posuditi u Dječjem odjelu Knjižnice.

Odjeli i službe

Tu smo za vas! Kvalitetnim i odgovornim radom želimo vam biti na usluzi.

Odjeli i službe
Veličina fonta
Kontrast
Poveznice