Osvrt na književnu večer Mire Gavrana u Knjižnici i čitaonici „Fran Galović“ Koprivnica

27. travnja 2017.

U srijedu, 26. 4. 2017. u Knjižnici i čitaonici „Fran Galović“ Koprivnica gostovao je Miro Gavran, jedan od najčitanijih hrvatskih književnika, dramatičar, romanopisac, pripovjedač i pisac za mlade, član suradnik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. Povod je bila njegova najnovija knjiga „Nekoliko ptica i jedno nebo“, koja je doživjela već drugo izdanje od objavljivanja krajem prošle godine u nakladi Mozaik knjige iz Zagreba. U središtu romana su sudbine mladića i djevojke, koji kao djeca akcijom spašavanja hercegovačke djece od gladi tijekom Prvog svjetskog rata dospijevaju u Slavoniju i budu tamo udomljeni. Paralelna radnja romana prati sudbinu mladih ljudi u suvremenosti, a u središtu im je, tipično za Gavrana, propitivanje međuljudskih, posebice muško – ženskih odnosa, snažne emocije, pitanje donašanja (pravih) odluka u životu u kontekstu slojevitih društvenih okolnosti.

U skoro sat i pol druženja s koprivničkom publikom Miro Gavran je predstavio još dvije knjige izašle od njegovog gostovanja u koprivničkoj Knjižnici prije tri godine – knjigu za djecu „Ljeto za pamćenje“, nedavno nagrađenu Nagradom Mato Lovrak i „Pjesme“. Odgovarajući potom na brojna pitanja znatiželjne publika prošao je i kroz ostala svoja književna i kazališna djela, koja su mu prevedena na 38 jezika, a doživjela su više od dvjesto izdanja u zemlji i inozemstvu. Dobitnik je mnogih nagrada. Najizvođeniji je hrvatski dramatičar u Hrvatskoj i inozemstvu. Prema njegovim dramama i komedijama nastalo je više od tristo kazališnih premijera, a vidjelo ih je više od tri milijuna ljudi. Čak tri kazališna festivala posvećena su izvođenju predstava nastalih prema njegovim tekstovima, a održavaju se pod nazivom Gavranfest u Trnavi u Slovačkoj, Krakovu u Poljskoj i Pragu u Češkoj. Trenutno mu se u Hrvatskoj izvode dva mjuzikla „Pacijent“ i „Byron“.
Iako je čest gost knjižnica i škola, posebno je pohvalio koprivničku publiku i kvalitetu susreta sa svojim čitateljima u našem gradu.

Odjeli i službe

Tu smo za vas! Kvalitetnim i odgovornim radom želimo vam biti na usluzi.

Odjeli i službe
Veličina fonta
Kontrast
Poveznice