Osvrt na književnu večer Bekima Sejranovića u Knjižnici i čitaonici „Fran Galović“ Koprivnica

28. travnja 2016.

Bekim Sejranović jedan je od najpopularnijih i najzanimljivijih književnika u Hrvatskoj, kako publici, tako i književnoj kritici. To je potvrdilo i njegovo gostovanje u Koprivnici, u Knjižnici i čitaonici „Fran Galović“ u  srijedu, 27.4.2016. U prilog tome ide i činjenica da se trenutno na policama ove knjižnice ne može naći niti jedan primjerak njegovih djela, jer su posuđena za čitanje, kako njegov najnoviji roman Tvoj sin, Huckleberry Finn, tako i ranije objavljena knjiga kratkih priča Fasung i romani Nigdje, niotkuda, Ljepši kraj i Sandale.

Književnu večer s Bekimom Sejranović vodio je dinamično, intrigantno i zanimljivo novinar Zoran Simić, zaposlen u Nakladi VBZ Zagreb. Večer je prošla u znaku razgovora o Sejranovićevom najnovijem romanu Tvoj sin, Huckleberry Finn  koji je isprva pisan i objavljen na norveškom, tek potom na hrvatskom, srpskom i bošnjačkom, a u pripremi je i izdanje na engleskom jeziku. Radi se o svojevrsnom suvremenom pikarskom romanu, koji tematizira lutanje ili potragu za vlastitim identitetom. To je ujedno i ljubavni roman, roman o prijateljstvu, obitelji, kao i posveta rijeci Savi, ali i Marku Twainu. Paralelna nit radnje romana vezana je uz život glavnog junaka u Norveškoj. Upravo je druga tema književne večeri dala uvid u Sejranovićeve kritičke opservacije o norveškom, gospodarski visoko razvijenom i pravno uređenom društvu, o odnosu prema imigrantima i manjinama uopće te jačanju desnice i ksenofobije.

Istaknimo da je Sejranović, koji od 1993. živi u Oslu, ali i na relaciji Brčko – Zagreb, stekao u Norveškoj zavidnu karijeru – magistrirao je južnoslavenske književnosti, predaje na fakultetu, sudski je tumač, a nedavno je dobio i prestižnu dvogodišnju stipendiju za pisce. U fondu koprivničke knjižnice mogu se također posuditi i njegovi prijevodi s norveškog Jo Nesbøa, Ingvara Ambjørnsena i Frode Gryttena, kao i antologija norveške kratke priče “Veliki pusti krajolik”.

Zanimanje koprivničke publike za ovog književnika potvrdilo je i potpisivanje knjige Tvoj sin, Huckleberry Finn, koje je uz druženje i fotografiranje uslijedilo nakon održane književne večeri.

Više fotografija pogledajte u galeriji:
https://www.flickr.com/photos/knjiznicafrangalovickoprivnica/albums/72157667531264841.

Odjeli i službe

Tu smo za vas! Kvalitetnim i odgovornim radom želimo vam biti na usluzi.

Odjeli i službe
Veličina fonta
Kontrast
Poveznice