Osvrt na književni susret sa Sinišom Cmrkom!

22. listopada 2015.

Knjižnica i čitaonica „Fran Galović“ Koprivnica svake godine u Mjesecu hrvatske knjige (15.10. – 15.11.) organizira književne susrete za osnovnoškolce kako bi ih potaknula na razvijanje ljubavi prema čitanju. Tako je ove godine, u suradnji s Pučkim otvorenim učilištem Koprivnica, nakladničkom kućom Mozaik knjiga i koprivničkim osnovnim školama organizirala susret s književnikom Sinišom Cmrkom. Susret je održan u srijedu, 21.10.2015., u dvorani „Domoljub“, a prisustvovalo mu je oko 250 učenika sedmih razreda škola OŠ „Antun Nemčić Gostovinski“, OŠ „Đuro Ester“ i OŠ „Braća Radić“ Koprivnica, te 10 učenika osmih razreda Centra za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju „Podravsko sunce“.

U prvom dijelu programa autor je djeci pričao o svom životu, orijentirajući se na književni opus. Siniša Cmrk odrastao je u Podravini, u selu Đelekovec, a znamo ga kao voditelja jedne od najpoznatijih emisija za djecu „Turbo Limach Show“. Cmrk se okušao u mnogo područja, pa je tako bio glumac i režiser, a objavio je slikovnicu „Mjesecolendar“ i roman za tinejdžere „Nulti sat“. Upravo je nastavak tog romana, koji je još u izradbi,  Cmrk predstavio na susretu s osnovnoškolcima. Književnik Cmrk djeci je ukratko prepričao sadržaj romana „Nulti sat“ i otkrio djeci da će se nastavak romana zvati „Prvi sat ljubavi“. Na sveopće oduševljenje djece, Cmrk im je predložio da zajedno pokušaju napisati poglavlje tog nedovršenog romana. Siniša Cmrk prepričao je ljubavni problem iz knjige, a djeca su mu trebala dati prijedloge na koji način da se taj problem riješi. Osnovnoškolci su vrlo aktivno sudjelovali u davanju prijedloga i raspravi, uživajući u duhovitim Cmrkovim dosjetkama. Cmrk je pohvalio njihovu komunikativnost i kreativnost, konstatirajući da su mu njihovi prijedlozi velika pomoć prilikom pisanja romana. Siniša Cmrk djeci je objasnio da su mu ona vječna inspiracija za pisanje i da mu je vrlo bitno čuti njihove stavove i razmišljanja kako bi ih što bolje razumio i na taj način realno prikazao događaje u svojim romanima. 

Na kraju programa, književnik Siniša Cmrk zahvalio je osnovnoškolcima na suradnji i pomoći prilikom pisanja romana. Zamolio ih je da mu na odlasku kažu nadimke učitelja predmetne nastave. Naime, Cmrk često nalazi inspiraciju u nadimcima nastavnika, koje im djeca daju prema nekoj njihovoj karakternoj osobini, izgledu, prezimenu ili predmetu koji predaju. Tko zna, možda se neki nastavnik prepozna i u nekom od Cmrkovih sljedećih romana. 

Odjeli i službe

Tu smo za vas! Kvalitetnim i odgovornim radom želimo vam biti na usluzi.

Odjeli i službe
Veličina fonta
Kontrast
Poveznice