Osvrt na književni susret s Vlastom Golub za koprivničke tinejdžere

17. listopada 2018.

Prvog dana Mjeseca hrvatske knjige (15.10.2018.) Vlasta Golub, glumica i spisateljica, održala je književni susret za učenike viših razreda osnovnih škola u Knjižnici i čitaonici „Fran Galović“ Koprivnica. Susretu je prisustvovalo 40-ak učenika triju koprivničkih osnovnih škola.

Vlasta Golub predstavila je roman „O ljubavi, spletkama i svemu pomalo“ za kojeg je 2016. godine dobila nagradu „Zvonko“ Hrvatskog društva književnika za djecu i mlade (Kluba prvih pisaca). Rukopis romana izabran je između 60-ak pristiglih rukopisa iz cijele Hrvatske. Roman u fokus stavlja trinaestogodišnju djevojčicu koja na Valentinovo dobiva mrziteljsko pismo te zapravo na taj način problematizira vršnjačko nasilje psihološkog tipa.

Osim ovog romana, Vlasta Golub govorila je i o svom novom romanu „Eva, mala žena“, kojim opet tabue iznosi na površinu. Eva je četrnaestogodišnja djevojčica koja živi u siromaštvu sa svojom samohranom majkom. Višestruko je izopćena iz društva, što zbog svog siromaštva, što zbog činjenice da mora odrasti ranije nego većina njezine generacije. Obiteljsko nasilje, smrt bliske osobe, izrugivanje, prevelika društvena raslojenost samo su neki od problema koji isplivavaju na površinu. Radi se o problemima s kojima se teško nosi odrasla osoba, a pogotovo teško padaju tinejdžerici u najosjetljivijem razdoblju svoga odrastanja. „Eva, mala žena“ poziva na zauzimanje za sebe, ali i na važnost prijateljstva. Učenici su rado sudjelovali u susretu, postavljali pitanja, ali i iznosili svoja šokantna iskustva odrastanja. Vlasta Golub ogoljuje društvene probleme i propituje kakvi smo kao društvo u cjelini. Jesmo li spremni zažmiriti pred „malom Evom“ – obespravljenima ili bismo ipak pružili ruku podrške?

Odjeli i službe

Tu smo za vas! Kvalitetnim i odgovornim radom želimo vam biti na usluzi.

Odjeli i službe
Veličina fonta
Kontrast
Poveznice