Osvrt na knjigu Josipe Pavičić Berardini „Šest milimetara“

23. ožujka 2018.

Uz Dan narcisa u subotu, 24.3.2018.

Dan narcisa, kojim se upozorava žene na važnost brige za vlastito zdravlje i pravodobno uočavanje raka dojke, ove se godine obilježava u subotu, 24.3.2018. Na području naše županije organizator ove javnozdravstvene kampanje je Liga protiv raka Koprivničko-križevačke županije, Klub Nada u Koprivnici, Klub Agata u Križevcima i Klub Narcise u Đurđevcu. Cilj edukacije i prevencije je rano otkrivanje raka dojke, najčešćeg oboljenja u žena. Svake godine od raka dojke u Hrvatskoj oboli više od 2500, a umre više od 1000 žena.

Podrška naporima informiranju i senzibilizaciji javnosti o potrebi prevencije i ranog otkrivanja raka dojke nalazi se i u brojnoj literaturi na policama narodnih knjižnica. Jednu od autoricu knjige na ovu temu koja je i sama pobijedila rak dojke, Josipu Pavičić Berardini,  imali smo prilike upoznati i čuti njenu životnu priču početkom  ožujka u knjižnicama u Križevcima i Koprivnici, U koprivničkoj knjižnici i čitaonici „Fran Galović“ predstavljanje njene knjige „Šest milimetara“ podruprli su svojim dolaskom dr. Marija Sačer, specijalist kliničke citologije i dugogodišnja predsjednica Lige protiv raka Koprivničko-križevačke županije, potom sadašnji predsjednik županijske Lige protiv raka  dr. Željko Odobašić, otorinolaringolog i Željka Zetović, predsjednica Udruge žena s bolestima dojke „Nada“ iz Koprivnice.

Josipa Pavičić Berardini govori u knjizi o vlastitom iskustvu i kolopletu osjećaja s kojima se suočavala od trenutka kada je doznala da je oboljela od raka dojke i to u 35. godini života. Osim iskrene  i emotivne  ispovijesti, autorica u svojoj knjizi daje  praktične odgovore kako žena oboljela može ponovno osmisliti svoj život, koje popratne pojave terapije može očekivati, kako prilagoditi prehranu i sl. Najsnažniji dio knjige, kao i gostovanja autorice u koprivničkoj knjižnici čini njena odluka da će slušati svoje tijelo i voljeti sebe, a karcinom prihvatiti kao dar. To je prvi od šest koraka prema izlječenju koje je s mnogo snage i hrabrosti opisala u svojoj knjizi “Šest milimetara“. Njezina ispovijest može pomoći i brojnim drugim ženama koje se suočavaju s dijagnozom karcinoma.

Nakon što je provela je dva desetljeća karijere u tiskanim i TV medijima te objavila tri romana „Sara Santini“, „GL’amour“ i „Lopov moje mladosti“, Josipa Pavičić Berardini danas je voditeljica autogenog treninga, bavi se pisanjem, humanitarnim radom i pružanjem psihološke pomoći. Monodrama po knjizi „Šest milimetara“ očekuje se u svibnju ove godine.

Odjeli i službe

Tu smo za vas! Kvalitetnim i odgovornim radom želimo vam biti na usluzi.

Odjeli i službe
Veličina fonta
Kontrast
Poveznice