OSVRT NA IZLOŽBU POVODOM 125. OBLJETNICE ROĐENJA FRANA GALOVIĆA

13. srpnja 2012.

Povodom 125. obljetnice rođenja Frana Galovića (Peteranec, 20.7.1887.- Radenkovići, 26.10.1914.) u izlozima Knjižnice i čitaonice „Fran Galović“ Koprivnica postavljena je izložba kojom se nastoji popularizirati stvaralaštvo ovog važnog zavičajnog autora i književnika hrvatske moderne.
Osim što su izložena različita izdanja Galovićevih djela iz bogate zavičajne zbirke Knjižnice i izdvojene najpoznatije pjesme iz bogatog pjesničkog opusa, izložbom je predstavljen i portal Fran Galović Online. U jednom je dijelu izložbe posebno istaknut kontroverzan odnos Krleže prema Galoviću o čemu će se više moći saznati na predavanju koje će održati ugledni profesor Joža Skok u okviru ovogodišnjih Galovićevih jeseni.
Još od 2009. godine javnosti je na adresi http://frangalovic.com/ dostupan portal Fran Galović Online nastao u okviru projekta Digitalizacija zavičajne kulturne baštine koji od 2007. provodi Knjižnica i čitaonica „Fran Galović“ Koprivnica te projekta digitalizacije Hrvatska kulturna baština koji provodi Ministarstvo kulture Republike Hrvatske. Cilj je projekta upoznati javnost s osobom i djelom Frana Galovića korištenjem najsuvremenije informacijsko-komunikacijske tehnologije i postupaka digitalizacije u svrhu najšire dostupnosti i zaštite tiskane građe. Osim digitaliziranih Galovićevih djela, više 2000 digitaliziranih stranica njegovih pjesama, drama, pripovijesti, članaka i kritika (1903.-1914.), na Portalu se može pogledati njegova biografija, bibliografija i kontekst u kojem je stvarao, kritički osvrti na njegovo stvaralaštvo, informacije o recepciji djela i mnogo popratne građe (korespondencija, slikovna građa i sl.).
Izložba se može pogledati od 11. srpnja do 22. srpnja 2012. godine.

Odjeli i službe

Tu smo za vas! Kvalitetnim i odgovornim radom želimo vam biti na usluzi.

Odjeli i službe
Veličina fonta
Kontrast
Poveznice