Osvrt na izložbu o književnici Mirjani Matiši “I bilo je tak”

26. siječnja 2018.

 U sklopu predstavljanja koprivničkih značajnih stvaratelja u izlozima Knjižnice i čitaonice „Fran Galović“ može se od 23. do 31. siječnja 2018. pogledati izložba o književnici Mirjani Matiši, naslovljenoj prema njezinom prvom književnom djelu I bilo je tak.
 

    Mirjana Matiša rođena je 6. prosinca 1944.  godine u Koprivnici, gdje trenutno živi i stvara. Kao književnica Matiša je članica Društva hrvatskih književnika za djecu i mlade i Zajednice samostalnih umjetnika Hrvatske. Kao slikarica i kiparica članica je Društva naivnih likovnih umjetnika Hrvatske koji djeluje kroz galeriju „Mirko Virius“ u Zagrebu.

    U njezinom umjetničkom izrazu trag je ostavila hrvatska naivna umjetnost u Hlebinama, gdje je pohađala osnovnu školu u vrijeme kada je naivna umjetnost bila u punom procvatu. Počela je slikati na staklu, a izrađivala je i skulpture od keramike te je sama ilustrirala svoju knjigu o mravima. Književno stvaralaštvo Mirjane Matiše sadrži slikovnice, zbirke poezije za djecu i odrasle, romane za djecu i mlade, a prema njezinom romanu i scenariju napravljen je kratki crtani film Bubika. Prema svojim romanima, autorica je i dva scenarija za igrane filmove i uvrštena je u Hrvatsku književnu enciklopediju.

     Za neka svoja književna ostvarenja dobila je nagrade, a među njima je zbirka poezije Mrmljaji duše, stihovi Dok se obrneš,  a njezin roman Šu – Šu nominiran je za književnu nagradu „Mato Lovrak“ koja se dodjeljuje najboljim dječjim romanima. Njezini brojni tekstovi su uglazbljeni, a važno je  spomenuti da je Matiša svoja djela objavljivala u raznim dječjim časopisima i novinama, zbornicima, periodici i na radiju. 

Njezino cjelokupno književno stvaralaštvo iz fonda Knjižnice kao i iz njezine privatne zbirke možete vidjeti u knjižničnim izlozima. 

Odjeli i službe

Tu smo za vas! Kvalitetnim i odgovornim radom želimo vam biti na usluzi.

Odjeli i službe
Veličina fonta
Kontrast
Poveznice