Osvrt na integracijsku radionicu „Ususret blagdanima“ i poziv na izložbu radova „I mi smo kreativni!“ učenika COO „Vinko Bek“

17. prosinca 2013.

U subotu, 7.12.2013. u Knjižnici i čitaonici „Fran Galović“ Koprivnica održana je u suradnji s Udrugom slijepih Koprivničko-križevačke županije kreativna radionica za djecu i mlade „Ususret blagdanima: izrada božićnih čestitki“. Radionici su prisustvovali članovi Udruge slijepih, njihovi videći vršnjaci i volonteri Udruge, a voditeljica radionice bila je profesorica likovne kulture Tanja Parlov iz Centra za odgoj i obrazovanje slijepih osoba „Vinko Bek“.
Radionica je započela kratkim uvodom kroz koji su se djeca i mladi upoznali s osnovnim tehnikama izrade taktilne čestitke, na koji način istaknuti željeno, te kojim materijalom se poslužiti za prikaz određenih predmeta i oblika. Svaki sudionik je mogao sam odabrati božićne motive i tehniku izrade. Rezultati takve organizacije i odnosa prema izradi čestitki ogleda se u napravljenim materijalima i zadovoljstvu sudionika nakon radionice, a najvažniji aspekt koji se želio postići je razvijanje vlastite kreativnosti i same svijesti o sebi kao stvaralačkom biću! Time je učinjen još jedan značajan pomak u procesu njihovog psihološkog jačanja i rehabilitacije. Kroz ugodno druženje, djeca i mladi su izradili oko četrdeset divnih čestitki s različitim motivima koji su njihova asocijacija na Božić, a posjetio ih je i Sveti Nikola koji im je podijelio slatkiše i pohvalio za dobro ponašanje tijekom godine.
U izlozima i u prostoru Knjižnice do 22.12.2013. bit će izloženi radovi učenika osnovne i srednje škole Centra za odgoj i obrazovanje “Vinko Bek” pod mentorstvom Tanje Parlov, profesorice likovne kulture. Izložba pod nazivom „I mi smo kreativni!“ sadrži uglavnom taktilne radove od kojih su neki oblikovani u glini, a kao kiparski materijali korišteni su i papir, žica, tip masa, plastelin… Želja da se i slika može opipati dovela je učenike ove škole do tehnike kaširanja novinskim papirom u obrisu, ponekad i površini u kombinaciji s bojom. Likovna kultura je predmet u kojem se prvenstveno odgaja pažnja, uči gledati, zapažati, istraživati i kreirati. Kod učenika oštećena vida taj postupak je znatno otežan, no to ne znači da se ne mogu postići odlični rezultati. „Možda naši radovi nisu tako tehnički čisti i uredni, ali su zato koloristički snažni i puni jakih kontrasta boja, zanimljivih i originalnih oblika. Moja želja kao likovnog pedagoga bila mi je omogućiti svakom djetetu bez obzira na oštećenje vida kreativno se izraziti. Dati mu alat, naučiti ga osnove i pružiti mu mogućnost da nam otkrije komadičak svog svijeta.“, riječi su njihove profesorice Tanje Parlov koje su ujedno i najbolji poziv da razgledate ovu jedinstvenu izložbu.

Odjeli i službe

Tu smo za vas! Kvalitetnim i odgovornim radom želimo vam biti na usluzi.

Odjeli i službe
Veličina fonta
Kontrast
Poveznice