Osvrt na gostovanje Ivana Modrušana

20. veljače 2015.

Neposredan povod gostovanju Ivana Modrušana u Knjižnici i čitaonici „Fan Galović“ Koprivnica u srijedu 18.2.2015. bilo je predstavljanje knjige „Kako oprostiti? : vodič kroz tehniku opraštanja“. Radi se o svojevrsnom priručniku koji se bavi suočavanjem s negativnim emocijama (prema Modrušanu, „teške emocije su  kao utezi na srcu“) i to  na način koji se pripisuje alternativim načinima pristupanja zdravlju. 

Usprkos značajnom odazivu publike koja je zajedno s gostom stvorila prijateljsko i empatično ozračje, posebnu vrijednost ovom događanju daje uvid u nastanak publikacije povezan s  načinom na koji se njezin autor, Ivan Modrušan, suočio s  gubitkom vida u kasnijoj životnoj dobi. Naime, Modrušan je dva desetljeća, sve do 2004. godine, radio kao učitelj glazbene kulture u Kloštru Podravskom. Kad je izgubio vid, prema vlastitim riječima „sve mu se srušilo“. Međutim, kako je to u svojem poslovično šaljivom tonu rekao,  „uhvatio“ se za aforizam „kad izgubiš tlo pod nogama, poleti“. Odlučio se dodatno educirati te je svaki tjedan putovao u Koprivnicu. Učlanio se u Udrugu slijepih, odlazio na bazen na plivanje, kuglao te redovito posjećivao Knjižnicu „Fran Galović“, koja mu je  poslužila kao izvor iz kojeg je crpio znanja i informacije o problemima vida i ostalim problemima te o njihovom otklanjanju. Zanimljivo je bilo čuti na koji način je, premda slijep, čitao knjige. Posuđivao je tiskane knjige, uglavnom iz područja medicine, alternativne medicine i psihologije, kod kuće ih stranicu po stranicu skenirao i tada slušao pomoću posebnog računalnog programa za osobe s teškoćama u čitanju koji tekst pretvara u govor. Suočio se s činjenicom da je sve u svijetu podređeno osjetilu vida i počeo se snalaziti pomoću drugih osjetila. I ono najvažnije,  nedostatak vida pretvorio je u svoju prednost, a to je da „vidi“ ono što drugi ne vide, razvijanjem svojih bioenergetskih sposobnosti.  Prošao je tečaj masaže i počeo se time baviti. Danas svira u bendu, planinari, ide na satove plesa, jednom rječuju, vodi normalan život. Na kraju, napisao je i knjigu zasnovanu na tehnikama kojima pomaže ljudima „na drugačiji način“ od etablirane medicine. 

Jednom rječju, Ivan Modrušan pozitivan je primjera svima onima koje u životu zadese neočekivane, tragične situacije te koji ih prihvaćaju kao poticaj za učenje kako na drugačiji način ići kroz život. 

Fotografije s događanja: https://www.flickr.com/photos/knjiznicafrangalovickoprivnica/sets/72157650516597629/

Odjeli i službe

Tu smo za vas! Kvalitetnim i odgovornim radom želimo vam biti na usluzi.

Odjeli i službe
Veličina fonta
Kontrast
Poveznice