Osvrt na dva zanimljiva gostovanja u Knjižnici

3. listopada 2017.

 U prošlom tjednu izdvajaju se dva izuzetno zanimljiva gostovanja u Knjižnici i čitaonici „Fran Galović“ Koprivnica – predstavljanje knjige „Trideset prva lutka“ Dubravke Volenec 27.9.2017. i putopisno predavanje Davora Rostuhara „Usudi se sanjati“ 29.9.2017.

Dubravka Volenec je vrlo zanimljiva osoba širokog spektra interesa vezanih uz pisanje i čitanje. Živi i radi u Zagrebu. Završila je Filozofski fakultet u Zagrebu, kroatistiku i fonetiku, a zatim i bibliotekarstvo. Magistrirala je na Odsjeku za kroatistiku, Katedri za hrvatski standardni jezik. Radi u školi kao knjižničarka, a od mladosti se bavi pisanjem članaka, edukativnih i književnoumjetničkih tekstova te slikovnica u suradnji s ilustratorom Branimirom Dolenecom. Član je njegove udruge Koprivkov svijet u sklopu koje su nastale njezine prve dvije slikovnice „Vrapčić Prhko“ i „Pčelice prijateljice“. Prije toga je objavila knjigu namijenjenu knjižnicama «Knjižnica vas moli da ne šarate po knjizi», koja je izašla u izdanju Školske knjige. Možda je najpoznatija po svojim edukativnim i putopisnim člancima koje već više od 15 godina piše za časopis Meridijani. Piše i kratke priče još od srednjoškolskih dana, a neke je objavio zagrebački Večernji list u rubrici „Večernjakove kratke priče“.

„Tridest prva lutka“ zadnja je njezina knjiga, a prvi roman. Knjiga je tiskana u Koprivnici u izdanju Superprinta d.o.o., pa je to bio neposredni povod njezinog prvog predstavljanja upravo koprivničkoj publici. Uz autoricu je o ovom napetom psihološkom trileru izuzetno zanimljivo govorila književnica Božica Jelušić, ulomke su čitali Branimir Dolenec i Ivan Picer, dok je glazbom predstavljanje popratio Duo Bemian. Autorica je objasnila da je roman nastao gotovo spontano rukovođen dvama razlozima – kao knjižničarka vrlo je dobro upoznata sa statistikama o tome što se i koliko čita pa je nije iznenadila činjenica da hrvatski čitatelji vole čitati kriminalističke romane, pogotovo one skandinavskih, američkih i britanskih autora. Želeći se uključiti među hrvatske autore koji su se otisnuli u taj žanr, okušala se i na tom području. Njezin pshiloški triler govori o Emiliji, mladoj studentici i zaposlenici u mirovinskom osiguranju koju uhvati i zatvori čudan i ekscentrični Dominik koji u svojoj kući daleko od pogleda javnosti ima neobičnu kolekciju lutaka koje izgledom odgovaraju fizionomijama njegovih žrtava – Emilija je trideset prva po redu. Roman je cjelina, ali koncipirana tako da ostavlja prostora za nastavak na kojem autorica već radi pod naslovom «Povratak u kuću lutaka».

Davor Rostuhar je vrlo zanimljiva osoba, čija putopisna predavanja i u Koprivnici nailaze na velik interes. Da u našem gradu ima mnogobrojnu publiku potvrdila je ponovno prepuna dvorana koprivničke knjižnice. Puna dva sata posjetitelji su s velikim zanimanjem pratili Rostuharovo multimedijalno predavanje i gostu postavljala različita pitanja, a potom još jedan cijeli sat strpljivo čekali u redu za potpisivanje knjiga.
Rostuharovo predavanje bilo je biografskog karaktera, prožeto kako predstavljanjem njegovih putovanja (prvo je poduzeo kada je imao 16 godina) i knjiga koje je napisao nakon putovanja ili koje su nastale kao rezultat pojedinih projekata, tako i životnim saznanjima do kojih je postepeno došao pretvorivši ih u svoja životna načela. Rođen je u  Zagrebu 1982. godine. Započeo je, no nije završio studij sociologije i povijesti, ali se intenzivno sam educirao čitanjem u potpunosti se posvetivši putovanjima te poslu slobodnog fotografa i pisca od čega  danas živi. Napisao je šest knjiga „U zemlji zmaja“ (2015), „National Geographic – Hrvatska iz zraka“ – fotomonografija (2014), “Degustacija slobode” (2012), “Džungla” (2009), “Na putu u skrivenu dolinu” (2006) i ”Samo nek’ se kreće” (2003). Objavio je i brojne reportaže sa svojih putovanja.  Pozornost javnosti privukao je svojim brojnim ekspedicijama, kao što su put biciklom od Zagreba do Egipta, hodanje po

Odjeli i službe

Tu smo za vas! Kvalitetnim i odgovornim radom želimo vam biti na usluzi.

Odjeli i službe
Veličina fonta
Kontrast
Poveznice