Osvrt na Dane medijske pismenosti u Knjižnici

24. travnja 2018.

Od 19. do 21. travnja 2018. godine prvi su put u Hrvatskoj održani Dani medijske pismenosti pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i Ministarstva znanosti i obrazovanja. Obilježila ih je i Knjižnica i čitaonica „Fran Galović“ Koprivnica izložbom i otvaranjem informativnog kutka „Mediji i medijska pismenost“ u Odjelu za odrasle.

 Cilj je pružiti građanima i korisnicima knjižnice, ponajprije roditeljima, uvid u knjižničnu građu vezanu uz medijsku pismenost te pristup relevantnim i provjerenim informacijama u svrhu edukacije i sprečavanja negativnih utjecaja medija. U vrijeme kada smo izloženi ogromnoj količini informacija dostupnoj na različitim medijima, vrlo je bitno osvijestiti da je medijska pismenost jedna od ključnih kompetencija 21. stoljeća.

U Dječjem vrtiću „Smiješak“ 19.4.2018. održana je radionica medijske pismenosti s djecom u dobi od 6 do 7 godina. Danijela Petrić, knjižničarka u Dječjem odjelu Knjižnice i čitaonice „Fran Galović“ Koprivnica s polaznicima je razgovarala koliko vremena dnevno provode pred ekranom i zašto je to važno. Potrebno je vrijeme i za igru na otvorenom, kretanje, druženje s prijateljima. Potrebno je razmisliti koje igrice igraju jer pojedine ih mogu uznemiriti dok su neke dobre za logičko razmišljanje. Zajedno su isprobali igricu namijenjenu djeci koja još nemaju iskustva s programiranjem, a uz logičko razmišljanje mogu riješiti zadani problem, igre su dostupne na www.code.org . Programirali su i na micro:bit računalima koji se odnedavno mogu posuditi u Dječjem odjelu Knjižnice i čitaonice „Fran Galović“ Koprivnica, a donacija su Instituta za razvoj i kreativnost mladih.

Slična radionica održana je u petak, 20.4.2018. s djecom koja su na poludnevnom boravku u Centru za pružanje usluga u zajednici „Svitanje“. Polaznici ove radionice bila su djeca školske dobi. Sudjelovalo je 18 djece, većinom djeca romske nacionalnosti. Knjižničarke Petra Dravinski i Danijela Petrić također su s njima razgovarale o korištenju novih tehnologija te su se programirale igrice i micro:bit računala. Djeca su pokazala izniman interes, bila su vrlo vješta u programiranju te izrazila želju da nastave s ovakvim radionicama.

Odjeli i službe

Tu smo za vas! Kvalitetnim i odgovornim radom želimo vam biti na usluzi.

Odjeli i službe
Veličina fonta
Kontrast
Poveznice