Osvrt na bogat program Knjižnice i čitaonice „Fran Galović“ Koprivnica u Tjednu cjeloživotnog učenja

2. listopada 2012.

24.-30.9.2012.

Knjižnica i čitaonica „Fran Galović“ Koprivnica i ove je godine u suradnji s brojnim partnerima pripremila raznovrstan program u Tjednu cjeloživotnog učenja, koji se u cijeloj Hrvatskoj obilježavao od 24. do 30.9. 2012. Cilj njezinih aktivnosti bio je svratiti pozornost javnosti na bogate potencijale hrvatskih narodnih knjižnice u poticanju i potpori cjeloživotnom učenju.

U sklopu svoje bibliopedagoške aktivnosti djelatnici Knjižnice održali su osnovnu poduku u informacijskoj i knjižničnoj pismenosti za nezaposlene osobe u suradnji sa Zavodom za zapošljavanje te za polaznike 8. razreda osnovnog obrazovanja odraslih u suradnji s Pučkim otvorenim učilištem. U Dječjem odjelu Knjižnice održana je osnovna poduka djece u pretraživanju interneta na siguran način pod nazivom „Surfanje u knjižnici“.
Akcija „Koprivnica čita“, čiji je cilj isticanje važnosti i značenja čitanja i pismenosti u svakodnevnom životu, održala se u koprivničkom Gradskom parku i pod suncobranima na terasi ispred Knjižnice u suradnji sa svim koprivničkim dječjim vrtićima, osnovnim i srednjim školama, udrugama, Domom za starije i nemoćne, Literarnom sekcijom „Podravka“ i ostalima zainteresiranim građanima. Sudjelovalo je preko 220 sudionika svih dobi. Stoga je ovo bila prigoda da se obilježi i Europska godina aktivnog starenja i međugeneracijske solidarnosti.
Isto tako, Tjedan cjeloživotnog učenja u Koprivnici bio je prilika da učenici Gimnazije „Fran Galović“ Koprivnica obilježe 26.9., Europskog dana jezika. Pod nazivom „Europski jezici u svijetu“ prredstavili su na štandovima ispred Knjižnice raznolik materijal o jezicima koje uče u školi te za posjetitelje organizirali prigodne poklone i kvizove znanja.
Knjižnica je posebnu pozornost posvetila i cjeloživotnom učenju Roma i to predstavljanjem publikacija koje je Centar za socijalnu skrb Đurđevac objavio u okviru projekta „Novo sutra za romsku zajednicu Đurđevac“. Predstavljena je Studija „Potencijalni programi lokalne zajednice i realnog sektora za uključivanjem Roma na tržište rada“, Priručnik o društveno prihvatljivim normama i Osnove romskog bajaškog jezika.
Kako bi se posvetila pozornost i značenju knjižnica u razvoju znanosti u koprivničkoj knjižnici dr.sc. Dario Hrupec s Instituta Ruđer Boškovič održano je izlaganje pod nazivom „CERN – od knjižnice do Higgsove čestice“ , a knjigu o povijesti jedne obitelji „Za Barbaru“ predstavila je autorica Ružica Schmidt Bistrović.
U svim spomenutim programima sudjelovalo je gotovo četiri stotine direktnih sudionika, afirmirajući knjižnicu kao važnu potporu cjeloživotnom učenju, posebice u loklanoj zajednici u kojoj djeluje.

Odjeli i službe

Tu smo za vas! Kvalitetnim i odgovornim radom želimo vam biti na usluzi.

Odjeli i službe
Veličina fonta
Kontrast
Poveznice