Osvrt na 9. TEDxKoprivnicaLibrary konferenciju

8. studenoga 2017.

U Knjižnici i čitaonici „Fran Galović“ Koprivnica, u subotu, 4. studenoga 2017., održana je deveta po redu TEDxKoprivnicaLibrary konferencija. Svaka ispunjena stolica Stručno – znanstvenog odjela knjižnice pokazala je koliko su ljudi zavoljeli ovu konferenciju, a kako i ne bi kad uvijek dođu govornici koji nas inspiriraju, potaknu na razgovor i drugačije razmišljanje.

Prvi je bio Koprivničanac Vedran Beg, strastveni kuhar, koji nam je prenio ideju o jedenju prstima. Posjetiteljima je objasnio kako jedući na taj način duže jedemo, više se družimo s onima koji jedu s nama, zabavnije je, a i zdravije. Također, naglasio je kako je velika razlika između brižno pripremljene hrane i one koju spremimo na brzaka te nas podsjetio da nikad ne zaboravimo na tajni sastojak – ljubav.

Druga je bila Marija Križić, nastavnica zdravstvenih predmeta u Srednjoj školi Koprivnica, a isto tako i nastavnica Hrvatskog znakovnog jezika. Predstavila se s projektom pjevanja na znakovnom jeziku u čemu su joj pomogle njezine tri učenice, otpjevavši pjesmu grupe Detour – Zaljubila sam se. Ovim plemenitim projektom gluhim osobama omogućuje se da osjete glazbu i da jednako kao i oni koji čuju, uživaju u njoj.

Nakon njih, Tanja Rum i Danko Hećimović ispričali su nam zašto svoje dijete žele odgojiti u alternativnoj zajednici. Naime, ovaj svestrani par, sa svojim devetomjesečnim sinom Rujanom, živi u kući sa šest različitih ljudi. Tako svojem sinu žele pružiti više muških i ženskih uzora, jer kako kažu, danas roditelji previše očekuju od sebe, kao i okolina od roditelja. Teško je biti sve svojem djetetu, a u ovom slučaju oni to ne moraju biti. Dakako da je najveća odgovornost na njima. Na ovaj način pružit će svojem sinu odrastanje u zajednici koja zajedno rješava probleme, surađuje i koja je bliska.

Peti govornik, Tomislav Velić, također nam se predstavio s jednim plemenitim projektom – Bubabarom. U njemu su svi zaposleni konobari osobe s Downovim sindromom. On nam je na jedan gorljiv način dočarao muke kroz koje prolazi osoba s invaliditetom u pokušaju da se uključi u svijet rada, na koji ima pravo. Bubabar prvi je takav u Hrvatskoj i ima misiju senzibilizirati javnost za osobe s invaliditetom, ali i biti motivacija osobama s invaliditetom da se ohrabre i dokažu same sebi da mogu raditi.

Mladi Matija Kolarić, IT – om se bavi od svoje četrnaeste godine i na ovom je predavanju ljude želio upozoriti o opasnostima koje se kriju u pretraživanju interneta. Čak i kada mislimo da nitko ne gleda, uvijek nam bilježe što, gdje i kako pretražujemo – kaže Matija. Isto tako, ponudio nam je rješenja kako se možemo zaštititi kako neka treća strana ne bi došla do naših podataka ili ideja kao npr. Tor web preglednik.

Posljednji govornik, Mladen Kušec, književnik i novinar, za sebe kaže da nikad ne zna o čemu će pričati. Svojim emotivnim tokom svijesti odveo nas je na zanimljivo putovanje kroz svoje djetinjstvo i podsjetio nas na važnost onoga što mi danas govorimo svojoj djeci. Oni sve pamte i jako je važno paziti što im pričamo – kaže Mladen. Bez obzira na to što danas postoji more društvenih mreža i što djeca na njima imaju brdo prijatelja, oni su usamljeni. Ono što smo naučili je da ih treba pažljivo slušati kako ne bi lutali od nas. Isto tako, podsjetio nas je na važnost pravog prijateljstva, govoreći nam da on ima sedam prijatelja, navodno je još i puno rekao, na kojima može svaku rijeku prijeći.

Fotografije možete vidjeti na sljedećoj poveznici

Odjeli i službe

Tu smo za vas! Kvalitetnim i odgovornim radom želimo vam biti na usluzi.

Odjeli i službe
Veličina fonta
Kontrast
Poveznice