Osvrt na 7. okrugli stol „Iskustva u radu s romskom djecom u dječjim vrtićima, školama i knjižnicama na koprivničkom području“

13. travnja 2016.

Knjižnica i čitaonica „Fran Galović“ Koprivnica i ove se godine pridružila obilježavanju 8. travnja, Svjetskog dana Roma, tradicionalnim 7. okruglim stolom „Iskustva u radu s romskom djecom u dječjim vrtićima, školama i knjižnicama na koprivničkom području“. Ove godine tema je bila  „Mogućnosti podrške osnaživanju naših romskih članova zajednice korištenjem Europskog socijalnog fonda 2014.-2020.“, a održan je u ponedjeljak, 11. travnja 2016. Cilj održavanja ovih okruglih stolova je poboljšati životne šanse romskoj djeci koja žive u siromaštvu i teškim uvjetima kroz formalne i neformalne oblike obrazovanja kako bi se što lakše uključila u život lokalne zajednice i društva, potaknuti što veću i kvalitetniju uključenost romske djece i mladih u obrazovni proces te poboljšati stručne kompetencije onih koji rade s pripadnicima romske zajednice.
Sudionici Okruglog stola, a među njima i mnogi po prvi put, bili su odgajatelji – predstavnici dječjih vrtića iz Drnja, Đelekovca, Legrada, Peteranca, Koprivničkog Ivanca, Sigeca i Molvi, stručni suradnici i nastavnici  – predstavnici OŠ „Antun Nemčić Gostovinski“ Koprivnica s područnom školom Reka, OŠ „Braća Radić“ Koprivnica, COOR Podravsko sunce Koprivnica, OŠ Fran Koncelak Drnje, OŠ Mihovil Pavlek Miškina Đelekovec s područnom školom Imbriovec, OŠ Legrad, OŠ Koprivnički Ivanec, OŠ Andrije Palmovića Rasinja s područnom školom Kuzminec, Obrtničke škole Koprivnica, Pučkog otvorenog učilišta,  Centra za socijalnu skrb i Centra za pružanje usluga u zajednici „Svitanje“  te predstavnici Knjižnice i čitaonice „Fran Galović“ Koprivnica, kao i osnovnoškolskih knjižnica u Drnju, Kloštru Podravskom i COOR Podravsko sunce Koprivnica.
Pozdravnim su se govorima skupu obratili Dijana Sabolović-Krajina, ravnateljica Knjižnice i čitaonice „Fran Galović“ Koprivnica, Franjo Horvat, predsjednik Vijeća romske nacionalne manjine Koprivničko-križevačke županije i predsjednik Udruge Roma „Korak po korak“, Željko Oršoš, predstavnik Udruge bolja budućnost  iz Reke, Maja Ferlindeš, samostalna upravna referentica za socijalnu skrb u Gradu Koprivnici, Vesna Peršić Kovač, viša savjetnica za kulturu, udruge, nacionalne manjine i sport u Upravnom odjelu za obrazovanje,  kulturu, znanost, sport i nacionalne manjine Koprivničko-križevačke županije,  te Mirko Marković, predstavnik Vladinog ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina.

U uvodu u stručni skup dr. sc. Dijana Sabolović-Krajina podsjetila je prisutne na teme i zaključke proteklih šest okruglih stolova održanih od 2010. do 2015. godine te upozorila na nepostojanje relevantnih statističkih podataka o broju Roma i njihovj uključenosti u obrazovni proces na našem području što je s jedne strane posljedica neizjašnjavanja pripadnika ove nacionalne manjnine tijekom popisa stanovništva, ali i neažuriranja ovih podatka. Drugi je dio njezinog izlaganja obuhvaćao pregled okvirne slike uključenosti romske djece u programe predškole, osnovne škole i programe Pučkog otvorenog učilišta na koprivničkom području Koprivničko-križevačke županije.

    U drugom je dijelu okruglog stola održana interaktivna radionica na kojoj su sudionici podijeljeni u tri radne skupine kako bi identificirali probleme u području obrazovanja naših romskih članova zajednice na predškolskoj, osnovnoškolskoj te srednjoškolskoj razini zajedno s cjeloživotnim učenjem. Identificirani su problemi vezani uz nacionalnu, regionalnu i lokalnu razinu donašanja političkih odluka, obrazovne i socijalne ustanove, roditelje i djecu te su predložene neke konkretne aktivnosti za njihovo rješavanje. U uvodnom izlaganju u radionicu dipl. ing. Marija Babić iz tvrtke Embeco d.o.o., izložila je mogućnosti koje se pružaju za financiranje projekata iz Europskog socijalnog fonda 2014.-2020.  Očekuje se da će natječaji biti raspisani u drugom kvartalu 2016. godine pa je i ova radionica dobra priprema za pisanje projekata.

Odjeli i službe

Tu smo za vas! Kvalitetnim i odgovornim radom želimo vam biti na usluzi.

Odjeli i službe
Veličina fonta
Kontrast
Poveznice