Osvrt na 3. Zdravstveni susret pod suncobranima na temu „Kako preživjeti menopauzu?“

27. srpnja 2016.

U petak 22.7.2016.  održan je 3. Zdravstveni susreti pod suncobranima u suradnji s Općom bolnicom „Dr. Tomislav Bardek“ Koprivnica. Tema o kojoj smo razgovarali s Ivanom Pavlovićem, dr. med. spec. gin. i Slavicom Pirc, bacc. med. techn. bila je „Kako preživjeti menopauzu?“

Perimenopauza je višegodišnje razdoblje oko menopauze koje počinje 5 godina prije menopauze, najčešće u ranim 50-im godinama života žene. Simptomi menopauze mogu biti kratkoročni, kao što su umor, nesanica i psihičke tegobe poput depresije, a posljedica su opadanja funkcije jajnika i nedostatka hormona estrogena. Dugoročni simptomi mogu biti urogenitalne atrofije, kardiovaskularne bolesti i osteoporoza. S obzirom na to da perimenopauza na svaku ženu utječe drugačije, a i simptomi su različiti, liječnici preporučuju već nakon 50-e godine hormonsko nadomjesno liječenje kako bi se simptomi umanjili i kako bi se prevenirala osteoporoza i mnoge druge bolesti. S obzirom na to da se mnoge žene boje uzimati hormonsku nadomjesnu terapiju, liječnici ističu da su rizici od pojedinih oboljenja manji nego dobrobiti za zdravlje. Kod hormonske nadomjesne terapije bitan je individualan pristup ženi upravo zbog toga što su simptomi različiti. Zbog toga je teško reći kada je pravi trenutak za traženje pomoći jer to ovisi o simptomima. S obzirom na to da postoje različiti izvori informacija od kojih neki promiču prirodan pristup smanjivanju simptoma menopauze dok je druga opcija već spomenuta hormonska nadomjesna terapija,  žene su često zbunjene i ne znaju koji pristup odabrati.
Osim navedenog, posjetitelji su imali priliku čuti nešto više o dijagnostičkoj kiretaži, kada se izvodi i kako izgleda zahvat.
Na kraju je istaknuto kako je menopauza samo jedna od faza u životu svake žene, svojevrstan preporod, te da je sam pristup životu jedan od faktora koji utječe na to kako će žena to razdoblje proživjeti.

Odjeli i službe

Tu smo za vas! Kvalitetnim i odgovornim radom želimo vam biti na usluzi.

Odjeli i službe
Veličina fonta
Kontrast
Poveznice