Osvrt na 2. Zdravstveni susret pod suncobranima – Žene i novorođenčad „Srce primaljstva“

20. srpnja 2016.

U petak 15.7.2016. u 10.00 sati održan je 2. „Zdravstveni susreti pod suncobranima“ u suradnji s Općom bolnicom „Dr. Tomislav Bardek“ Koprivnica na temu Žene i novorođenčad: „Srce primaljstva“. O navedenoj temi govorili su Ivan Pavlović, dr. med. spec. gin. i Marijana Kranjec, primalja.

Trudnice često o porodu imaju priliku čuti samo najružnije i najstrašnije priče. Zašto je to tako te kako porod zaista izgleda, imale su priliku čuti od stručnjaka kojima su oni svakodnevica.  Odlična priprema za porod može biti pohađanje trudničkog tečaja koji se organizira u OB „Dr. Tomislav Bardek“. Za pohađanje trudničkog tečaja interes iz godine u godinu raste, što se, nažalost, ne može reći i za broj poroda koji iz godine u godinu drastično opada. Razlog tome mogao bi biti veliko iseljavanje mladih u reproduktivnoj dobi. Idealna dob za rađanje je između 20 i 30 godina, a utvrđeno je da kod nas žene prvi put rađaju sve kasnije, najčešće zbog školovanja i kasnije zapošljavanja.

Posjetitelji su imali priliku doznati kako se vodila briga o trudnicama u okviru zdravstvenog sustava nekada kada su primalje bile prisutne tijekom cijele trudnoće i na porodu, a kako je to danas. Vezano uz ovu temu, prisutni su se dotaknuli i potrebe uvođenja nekog oblika spolnog odgoja u škole koji bi mogao utjecati na veću informiranost mladih koji se najčešće, baš kao i trudnice, okreću savjetima na internetu i forumima koji su često upitni. Mnogo je bolje savjet potražiti od stručnjaka, a ovakvi su zdravstveni susreti odlična prilika za to.

I ovog su puta učenici Srednje škole Koprivnica mjerili krvni tlak prisutnima te dijelili promotivne letke s ciljem prevencije, a sljedeći put posjetitelje očekuje manualna masaža vrata i ruku.

Odjeli i službe

Tu smo za vas! Kvalitetnim i odgovornim radom želimo vam biti na usluzi.

Odjeli i službe
Veličina fonta
Kontrast
Poveznice