Osvrt / Dodijeljene nagrade za najbolje kratke priče na kreativnom natječaju „Pravda i nepravda u Koprivnici“

6. listopada 2022.

U srijedu, 5. 10. 2022. u Knjižnici i čitaonici „Fran Galović“ Koprivnica dodijeljene su nagrada za najbolje kratke priče na kreativnom natječaju koprivničke Knjižnice, ove godine na temu „Pravda i nepravda u Koprivnici“. Kao i na tri prethodna natječaja radnja priča trebala je biti smještena u grad Koprivnicu, na koprivničke ulice i u koprivničke kvartove.

Obrazloženja izbora najboljih kratkih priča pročitale su te s nagrađenima razgovarale članice Povjerenstva za odabir najboljih kratkih priča Sonja Delimar, prof., dr. sc. Lidija Dujić i dr. sc. Dijana Sabolović-Krajina, predsjednica.

Prvo mjesto i nagradu pet knjiga Naklade Ljevak osvojila je Nikolina SABOLIĆ iz Koprivnice za priču Stol. Priča je odlično komponirana pa se izmjenom narativnih i dijaloških/monoloških dionica, kao i književnog i neknjiževnog materijala, sasvim slobodno kreće različitim prostorima i vremenima – koji se susreću u jednom predmetu (stolu), u kući za najam, u Koprivnici. Uvjerljivost događaja gradi se prepoznatljivom fabulom o iznevjerenoj ideji kuće za koju se cijeli život radilo kako bi se u njoj jednom uživalo, a što saznajemo iz slikovitog pripovijedanja protagonistice, potencijalne stanodavke, koja će (miješanjem standarda, dijalekta i „gastarbajterskoga“ njemačkog) paralelno oblikovati i svoju obiteljsku priču. Iako stol, kao provodni motiv, zapravo nije samo jedan, naslovni stol referira se na širi povijesni kontekst – čime stol (parafraza mjesta za kojim se kroji pravda i nepravda) postaje sinegdoha privatnih i povijesnih trauma, kojima se kao snom/fikcijom može baviti barem literatura, poput „Vošickog“ Marka Gregura. Nikolini Sabolić nagradu je uručila predstavnica Naklade Ljevak gospođa Anica Dominić.

 

Drugo mjesto i nagradu četiri knjige Nakladničke kuće „Znanje“ osvojio je Zoran ODŽIĆ iz Koprivnice za priču Koprivnički proces. Ova je priča žanrovski hibrid, razvedena i duhovita travestija kanonskog teksta koja relativizira granicu između zbilje i fikcije. Upravo je fascinantna sloboda kojom se kreće između različitih slojeva stvarnosti, referirajući se pritom na mnogobrojne umjetničke pojave/prakse, ali i socijalne neuralgije. Takav je pristup opravdan karakterom glavnog ne-junaka koji je u distopijskoj Koprivnici 22. stoljeća protivnik virtualne stvarnosti/digitalnih simulacija i istodobno književni gurman/pisac/replikant koji toliko dobro poznaje kafkijansku „stvarnost“ da je može izmjestiti u Koprivnicu.

Treće mjesto i nagradu po tri knjige Nakladničke kuće „Šareni dućan“ osvojile su dvije priče.

Priča Ennui Luke KATANČIĆA postavljena je kao „muški razgovor“ o opsegu i granicama pojmova pravo/pravda, koji na jednoj razini simulira ozbiljnu filozofsku raspravu dok se na drugoj pomalo (auto)ironično oslanja na književno iskustvo. Fabula je vrlo vješto izvedena u konverzaciji kojom književnik-publicist elaborira sugovorniku svoje „nepravde“, u autentičnom koprivničkom ljetnom ambijentu. Da poznaje konvencije žanra, autor pokazuje time što primjerice prvom rečenicom direktno „ulijeće“ u priču, bez ikakvog uvoda, tako i obratom na kraju – motiviranim prijelazom u drugu (institucionaliziranu) stvarnost. Bez obzira na brojne književne (ili filmske) obrade motiva „drugoga koji postoji samo u mojoj glavi“, priča je zanimljiva i zato što uspijeva ponuditi odgovor za ovakvo rješenje: „sve je kontekst“.

Priča Emil i detektivi Mie PROVIĆ rijedak je primjer kozerije, zabavnog pripovijedanja o neobičnim zbivanjima u koprivničkoj sredini bez velikih zbivanja – kojom se spaja poznati (dječji) književni predložak s apsurdnim situacijama koje podsjećaju na češke komedije. Napisana je u maniri krimića, ali parodira i žanr i pojam pravde. Prednost je ove priče što se u prepoznatljivim koprivničkom lokacijama temom pravde/nepravde bavi na osobnoj razini, bez pretenzija za bilo kakvim uopćavanjem. Autorica nije mogla osobno primiti nagradu zbog bolesti, no preneseno je publici kako je ljetos došla vlakom na nekoliko sati u Koprivnicu, u kojoj nikada ranije nije bila, kako bi istražila njezinu topografiju za svoju što uvjerljiviju priču. U tome je i uspjela.

Nagrađene priče mogu se pročitati na mrežnoj stranici „Koprivničke priče“ Knjižnice i čitaonice „Fran Galović“ Koprivnica na poveznici  https://www.knjiznica-koprivnica.hr/vodic/programi-za-vas/koprivnicke-price/

Cilj natječaja bio je potaknuti kreativnosti u području literarnog stvaralaštva na zadanu temu,  ali i promovirati Koprivnicu na inovativan način. To uključuje i mogućnost da se po motivima najboljih priča organiziraju književne šetnje kao novi vid upoznavanja autora, sadržaja priča i Koprivnice kao mjesta njihovih radnji, a što može biti ponuđeno i kao novi oblik  kulturnog turizma u Koprivnici. Istovremeno, ovim programom poticanja i promocije kreativnog pisanja koprivnička Knjižnica ističe komplementarnost pisanja i čitanja kao nerazdvojnih karika na putu literarnog teksta prema čitateljima

Nagrađene priče, kao i one koje su ušle u uži izbor na prošlogodišnjem i ovogodišnjem natječaju bit će objavljene u elektroničkoj knjizi KOPRIVNIČKE PRIČE 2. u 2023. godini.

U drugom dijelu programa sudjelovali su gosti sa Sveučilišta Sjever. To su Noa Skračić–Pustaj, prvostupnica na studiju medijskog dizajna i Toni Franović, akademski slikar. Predstavljen je Noin završni rad – knjiga „Stojim i gledam kako postojim“ koju je napisala, dizajnirala i ilustrirala pod mentorstvom svojeg profesora, akademskog slikara  Tonija Franovića. On je ukazao na vrijednost tog završnog rada, ali i važnost analognog teksta i dizajna općenito. S obzirom na današnju sve veću devastaciju digitalnog medijskog prostora koji svodi percepciju posredovanu skučenim zaslonima mobitela ili računala na plošnosti i površnosti, bez mogućnosti dublje refleksije pročitanog ili viđenog, značaj tiskanih tekstova i knjiga, kao i slikovno-grafičke građa postaju to vredniji.

Snimka programa dostupna je na Facebook stranici, a uskoro i na Youtube kanalu Knjižnice i čitaonice „Fran Galović“ Koprivnica.

Odjeli i službe

Tu smo za vas! Kvalitetnim i odgovornim radom želimo vam biti na usluzi.

Odjeli i službe
Veličina fonta
Kontrast
Poveznice