Online izvori za djecu predškolske dobi i njihove roditelje

31. ožujka 2020.

U vrijeme kada su odgojno-obrazovne ustanove zbog prevencije širenja koronavirusa zatvorene, roditelji djece predškolske dobi suočavaju se s još jednim izazovom, a to je kako pripremiti svog predškolca za školu. I dok školarci prate nastavu online, knjižničari žele skrenuti pozornost na korisne i kvalitetne online izvore za djecu predškolske dobi koji mogu pomoći u razvijanju vještina potrebnih kao priprema za polazak u osnovnu školu. Naglasimo kako je preporuka svjetske zdravstvene organizacije da djeca mlađa od 2 godine ne bi smjela koristiti ekrane, a djeca do polaska u školu maksimalno do 2 sata dnevno. Bitno je još da su uz djecu prilikom korištenja ekrana, računala, ali i TV sadržaja nazočni roditelji, da biraju kvalitetne sadržaje i da zajedno s djecom razgovaraju o tome što gledaju kako bi se kod djece razvijalo kritičko mišljenje. 

Edukativne aplikacije koje možete besplatno preuzeti putem trgovine Play Store na vaše tablete ili mobilne Android uređaje su Sunčice i to Sunčica Spremalica za učenje pojmova i glasova kao i Sunčica Slovkalica te Sunčica Brojalica. Tim stručnjaka s Fakulteta elektrotehnike i računarstva, Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta, Grafičkog fakulteta i Filozofskog fakulteta – Odsjek za psihologiju, razvio je 12 aplikacija za djecu u okviru projekta ICT-AAC. Aplikacije su namijenjene učenju slova, svladavanju predvještina čitanja i pisanja, predmatematičkih vještina. Primjerice aplikacija Pametnica koja na jednostavan način podučava djecu geometrijskim oblicima, slovima, brojevima, bojama, profesijama. Glaskalica je aplikacija koja pomaže u svladavanju fonološke svjesnosti, primjerice prepoznavanje prvog i posljednjeg glasa u riječi. Za usvajanje predmatematičkih vještina tu su aplikacije Matematička igraonica, Matematički vrtuljak. Za bolje snalaženje u nekim socijalnim situacijama s djecom se može vježbati kroz posebno osmišljenu aplikaciju Ponašalica. 

Putem trgovine Play Store mogće je preuzeti i aplikaciju Hedgehog`s Adventure uz koju dijete može pratiti priču i rješavati logičke zadatke.

Na web stranici Artrea, dostupno na poveznici: www.artrea.com.hr , nalazi se online škola koja sadrži vježbe i listiće za razvijanje grafomotoričkih vještina, percepcije te vježbe i listići za predškolski uzrast.

Na stranici nakladničke kuće Harfa, dostupno na www.harfa.hr  nalaze se radni materijali za poticanje intelektualnog razvoja djeteta pod nazivom Pametnica. Mogu se izabrati neki od ponuđenih paketa prema dobi i sposobnostima djeteta. Neki materijali se mogu preuzeti besplatno dok se za neke treba pretplatiti.

Na web stranici www.code.org nalaze se interaktivne igre za djecu predškolske dobi u kojima djeca moraju rješavati problemske zadatke, a time dobivaju znanja iz programiranja. Preporučujemo tečaj 2, dostupan na poveznici: https://studio.code.org/s/course2.

U nedostatku slikovnica roditelji mogu na IOS-u i Androidu preuzeti audio aplikaciju Pričalica. Dio aplikacije je besplatan, a dio priča može se otključati „čarobnim napitkom“. Sadrži klasične bajke, ali i manje poznate priče.

Na web stranici Knjižnice i čitaonice „Fran Galović“ Koprivnica djeca mogu čitati digitalne slikovnice o vitezu Slavku i njegovim avanturama te upoznati mitološka bića Podravine, dostupno na poveznici: http://www.knjiznica-koprivnica.hr/knjiznica/defaultcont.asp?id=504&n=2.

Web stranica Međunarodne digitalne knjižnice nudi knjige za djecu i slikovnice hrvatskih autora, ali i knjige za djecu iz raznih zemalja, dostupno na

Odjeli i službe

Tu smo za vas! Kvalitetnim i odgovornim radom želimo vam biti na usluzi.

Odjeli i službe
Veličina fonta
Kontrast
Poveznice