ONLINE BAZE PODATAKA U KNJIŽNICI I ČITAONICI „FRAN GALOVIĆ“ KOPRIVNICA

6. svibnja 2010.

Knjižnica i čitaonica “Fran Galović“ Koprivnica konstantno je okrenuta iskorištavanju novih tehnologija kako bi olakšala pronalaženje potrebnih informacija svojim korisnicima. Njezina najnovija nastojanja uključuju pristup raznim online bazama podataka na internetu s provjerenim podacima i besplatnim pristupom, koje mogu biti zanimljive učenicima, studentima, svima koji se bave istraživačkim radom , ali i najširem krugu korisnika..

EBSCO baze vodeći su servisi u pružanju informacijskih usluga iz velikog broja različitih područja ljudskog znanja i djelovanja koja koriste najpoznatija svjetska sveučilišta poput Oxforda, Harvarda, Cambridgea itd. Sam izgled i mogućnosti koje baze pružaju izvedeni su na način da omogućuju brzo i jednostavno pretraživanje po velikom broju kriterija što omogućuje dobivanje detaljnijih ili općenitijih rezultata ovisno o potrebama korisnika. Uz monografske publikacije EBSCO baze omogućavaju pretraživanje časopisa, novina, brošura, mapa, zemljopisnih karta i dr. od kojih je velik broj sadržaja dostupan u cijelosti. Budući da je koprivnička knjižnica jedna od nekoliko u Hrvatskoj koja je dobila pravo na bespatno korištenje, ove se baze mogu koristiti samo uz lozinku i pomoć knjižničara u Stručno-znanstvenom odjelu (drugi kat).

Ostale baze moguće je pretraživati samostalno preko web stranice Knjižnice www.knjiznica-koprivnica.hr . Usluga „Pitajte knjižničare“ obuhvaća baze podataka anotiranih i klasificirani odabranih kvalitetnih izvora informacija. Knjižničari – informacijski specijalisti iz tridesetak hrvatskih knjižnica na ovaj način pomažu korisnicima u bržem dolaženju do vrijednih i provjerenih izvora informacija. Baza trenutno obuhvaća 26128 odgovorenih pitanja u kojima korisnici mogu pronaći popis literature vezan za određenu temu. Baza također omogućuje postavljanje novih upita svim korisnicima s najrazličitijim informacijskim potrebama. Naglasak je i u ovoj bazi na provjerenim izvorima informacija i znanja, što je danas naročito važno zbog činjenice da internet nudi gomile neprovjerenih i nekvalitetnih podataka, kojima se mnogi nekritički koriste i dovode u zabludu.

Koprivnička knjižnica je sama poduzela stvaranje online baza podataka preko projekata digitalizacije zavičajne građe, koje su naročito zanimljive svima koji istražuju prošlost i sadašnjost Koprivnice i koprivničkog kraja. Digitalizirani «Glas Podravine» obuhvaća godišta našeg najstarijeg tjednika od 1950.-2007., a «Digitalizirani koprivnički tisak» okuplja na jednom mrežnom mjestu digitalne reprodukcije koprivničkih novina, uglavnom iz fonda Knjižnice i čitaonice “Fran Galović” Koprivnica. Iako se ne radi o najstarijem koprivničkom tisku, ova građa važan je izvor podataka o životu Koprivnice i koprivničkog kraja od 1950. godine do danas, a uključuje Glas Podravine(1950.-2008.), Osvit(1953.-1954.), Susreti(1971.), Ruke(1977.-1979.), Lok(1979.-1989.), Koprivnički magnum(1990.-1991.), Novi magnum(1991.), Podravski tjednik (1992.) i Koprivničke novine (1995.-1996.).

Digitalizirana baza „FranGalovićOnline“ obuhvaća Galovićevu poeziju (Pjesme i Pjesme II -drugo izdanje), pripovijesti – Pripovijesti I (1903-1912) i Pripovijesti II (1912-1914), drame u pet svezaka – Drame I (1903-1906), Drame II (1907), Drame III (1908), Drame IV (1908-1911), Drame V (1912-1913), te Članci i kritike (1902-1914). Stranica je maksimalno pojednostavljena i prilagođena korisnicima svih razina računalne pismenosti.
Za pregledavanje slikovnog sadržaja ugrađen je suvremen i vrlo sofisticiran alat zumiranja prilagođen različitim razinama sposobnosti vida korisnika.

Odjeli i službe

Tu smo za vas! Kvalitetnim i odgovornim radom želimo vam biti na usluzi.

Odjeli i službe
Veličina fonta
Kontrast
Poveznice