Održano putopisno predavanje Gorana Blaževića „Pješice od Jordana do Hrvatske“

10. studenoga 2017.

U srijedu, 8.11.2017. u Knjižnici i čitaonici „Fran Galović“ Koprivnica održano je putopisno predavanje i predstavljanje knjige mladog putopisca Gorana Blaževića. Pod naslovom predavanja „Pješice od Jordana do Hrvatske“ Goran je pričao ustvari priču izbjegličke krize koja je preplavila Europu. Krize koju gledamo samo preko medija i ispunjeni smo prečesto krivim informacijama.

Goran je prošao 3300 kilometara krenuvši iz Jordana i odmah naučivši vrijednu lekciju – gostoprimstvo postoji sve dok ne dođe turizam. Islamske zemlje su vrlo gostoljubive prema putnicima – prema jednom od zakona i propisa znanom pod nazivom Ibn As-Sabil svakom potrebitom putniku potrebno je pomoći pa tako je Goran u više navrata spavao pod krovom, a ne u svom šatoru.
Vrhunac putovanja doživio je kada je naišao na beduine koji su ga rado ugostili, ali te večeri su imali obred vjenčanja te je bio jedan od rijetkih stranaca koji su imali čast prisustvovati takvom obredu.
Iz Jordana prešao je u Izrael i Palestinu te je otkrio da su Palestinci jedan od najobrazovanijih naroda jer je obrazovanje često ključ da se „pobjegne“ iz ove ratom i pritiskom Izraelaca izmučene zemlje.
Putujući dalje preko Cipra i Turske napokon se susreće s izbjeglicama i sudbinom koja ih je tamo snašla – Turska vlada odlučila je dati državljanstvo velikom broju Sirijskih izbjeglica i naseliti ih na područje Turske u kojem žive Kurdi kako bi što prije izjednačili broj Turaka i Kurda na tom području te su na taj način nastavili svoju opresivnu politiku prema Kurdima.
Nakon Turske Goran ulazi u Grčku kako bi putem pod nazivom Via Egantia nastavio svoje pješačenje i tamo nakon dugo vremena dolazi do psihičke krize koju, na sreću, prevladava i nastavlja svoje putovanje. U Grčkoj prvi put dijeli hranu i život s izbjeglicama koje žive u raznim šatorima smještenim u napuštenim proizvodnim halama.
Na svom putovanju istaknuo je da su mu najveća opasnost bili psi lutalice koji su ga često napadali, ali je samo jednom bio ugrizen i to u Hrvatskoj.

Savjet koji je pružio okupljenima je – Osvijestite svoj san i slijedite ga.
Ostale doživljaje s putovanja možete čitati u njegovoj knjizi „Svilim“ koju ćete uskoro moći posuditi i u knjižnici.
 

Odjeli i službe

Tu smo za vas! Kvalitetnim i odgovornim radom želimo vam biti na usluzi.

Odjeli i službe
Veličina fonta
Kontrast
Poveznice