Održano 12.savjetovanje za narodne knjižnice u RH

10. listopada 2019.

Od 2. do 4. listopada 2019. u JUNP Plitvička jezera održano je 12. savjetovanje za narodne knjižnice u Republici Hrvatskoj s međunarodnim sudjelovanjem, na temu „Promjene u narodnom knjižničarstvu- stvarnost, potrebe i suvremeni trendovi“ . U okviru 5 podtema naglasak je bio na središnjoj ulozi knjižnica u razvoju i poboljšanju društva uz primjere iz prakse, na ulozi novih zakonskih i podzakonskih dokumenata te je obuhvaćeno korištenje neproračunskih sredstava i sredstava EU za narodne knjižnice. 

Knjižničari koprivničke knjižnice održali su izlaganja u okviru podteme „Suvremene narodne knjižnice kao polifunkcionalna središta lokalne zajednice“: Dijana Sabolović Krajina: Potpora Romima – utjecaj knjižnice na promjene u zajednici; Ida Gašpar: Iz perspektive roditelja: čitanje od najranije dobi i uloga knjižnice u poticanju čitanja; Ljiljana Vugrinec, zajedno s ravnateljicama narodnih knjižnica Virja i Đurđevca: Istraživanje percepcije kvalitete knjižničnih usluga korisnika narodnih knjižnica Koprivničko-križevačke županije. U okviru sesije „Neproračunska sredstva i sredstva EU za narodne knjižnice“, Ljiljana Vugrinec, zajedno s kolegicama iz Knjižnica grada Zagreba i Gradske knjižnice Rijeka, sudjelovala je u izlaganju: Bibliobusne službe u Republici Hrvatskoj – jučer, danas, sutra te je pripremila film za filmski festival: Koprivničko-križevački bibliobusni vremeplov 1979.-2019. Petar Lukačić održao je poster izlaganje na temu Mala škola korištenja pametnih telefona.

Tijekom predavanja predstavljeni su brojni primjeri dobre prakse, raspravljalo se o donošenju nacionalne strategije razvoja knjižnica, novim standardima za narodne knjižnice, a nadasve korisna bila je radionica Design Thinking tijekom koje je predstavljen model kreativnog rješavanja problema i situacija, kroz 5 osnovnih faza kojima možemo otkriti što naše zajednice žele i eksperimentirati u stvaranju programa kako bi zadovoljili potrebe članova. Po prvi puta održan je Knjižničarski filmski festival koji je izazvao pozitivne reakcije sudionika koji su aktivno sudjelovali u umrežavanju i razmjeni iskustva s kolegama knjižničarima.

Odjeli i službe

Tu smo za vas! Kvalitetnim i odgovornim radom želimo vam biti na usluzi.

Odjeli i službe
Veličina fonta
Kontrast
Poveznice