Održana tribina „Kako uštedjeti energiju i još pri tome zaraditi?“

10. svibnja 2013.

U srijedu 8.5.2013. u 19 sati u Knjižnici i čitaonici „Fran Galović“ Koprivnica održana je tribina pod naslovom „Kako možete uštedjeti energiju i još pri tome zaraditi?“ u sklopu usluge „Zelena knjižnica“ kojim se javnost kroz aktivnosti knjižnice upoznaje i educira o ekološkoj problematici s ciljem širenja svijest o nužnosti očuvanja okoliša
Tribina je održana u sklopu provođenja ENCRO projekta u suradnji s Gradom Koprivnicom, UNDP-om i Dječjim vrtićem „Smiješak“ kojem je cilj doprinijeti uštedi energije i smanjenju emisija stakleničkih plinova u kućanstvima.
Predavanje je održao predstavnik UNDP-a Hrvatska Miljenko Vuković, dipl. ing. geot., prof. koji je sudionike detaljno upoznao s pojmom energetska učinkovitost koji u kućanstvima predstavlja racionalno korištenje dovedene energije tako da se potroši minimalna količina energenata, a zadrži ista razina udobnosti stanovanja.
Svjedoci smo činjenice da je u posljednjih pet godina došlo do povećanja cijena energenata – struje za 40%, plina za 60 % što su građani posebno osjetili na obiteljskom budžetu. Možemo očekivati da će cijene energenata i dalje rasti stoga su ovi praktični savjeti koje je predavač iznio sudionicima bili vrlo korisni. Obrađene su teme uštede prema elementima gdje možemo uštedjeti u vlastitom domu – zagrijavanje kućanstva, električna rasvjeta i električni uređaji.
Svi koji nisu bili u mogućnosti sudjelovati mogu pogledati prezentaciju na sljedećoj poveznici http://slidesha.re/15stdsV.
Iz same prezentacije izdvojili smo nekoliko savjeta:
– kada je kod kuće samo jedan ukućan, grijati samo one prostorije u kojima se zadržava
– izbjegavati smještaj radijatora iza sjedećih garnitura, kreveta, komoda i sl.
– obavezno redovito provjetriti 2 – 3 puta na dan
– vodu u bojleru nikako ne zagrijavati na temperaturu veću od 65°C jer dolazi do povećanog taloženja kamenca
– gasiti svjetla kada se ne boravi u prostoriji
– štedna žarulja ima najmanje, u prosjeku, 8 puta duži vijek trajanja u odnosu na klasičnu žarulju te se ulaganje u nju isplati nakon 4 mjeseca
– za kuhanje koristite šire i niže lonce s ravnim dnom

U odnosu na EU kućanstva trošimo više električne energije. Mogućnosti i želja da se kupi (ima) prevladavaju razum i prilagodbu stvarnim potrebama. Prilagođavanjem i promjenom navika možemo ostvariti znatne uštede za koje nije potrebno izdvajati veće svote novaca.

Odjeli i službe

Tu smo za vas! Kvalitetnim i odgovornim radom želimo vam biti na usluzi.

Odjeli i službe
Veličina fonta
Kontrast
Poveznice