Održana manifestacija „MLADI ZA MLADE“ povodom Dana Europe i Europskog tjedna

11. svibnja 2016.

U suradnji Knjižnice i čitaonice „Fran Galović“ Koprivnica s koprivničkim osnovnim i srednjim školama te s Koprivničko-križevačkom županijom kao pokroviteljem, već tradicionalno održana je u gradskoj Knjižnici povodom Dana Europe, 9. svibnja, manifestacija Mladi za mlade. Ovaj program  provodi se u Knjižnici od 2011. godine, s ciljem prezentiranja svim zainteresiranim građanima brojnih uspješnih europskih i drugih projekata koji se provode u našim osnovnim i srednjim školama, a izvan samih škola o njima se u javnosti možda (pre)malo čuje i zna.

U dva ovogodišnja održana programa Mladi za mlade sudjelovalo je više od 160 učenika koprivničkih osnovnih i srednjih škola koji su do posljednjeg mjesta ispunili Stručno-znanstveni odjel gradske Knjižnice, što pokazuje veliki interes za ovakvom mogućnosti prezentacije znanja,  umijeća i postignuća učenika i njihovih mentora najširoj javnosti. Podršku mladima i ovaj put svojim prisustvovanjem samoj manifestaciji dali su predstavnici Koprivničko-križevačke županije, pokrovitelja programa, zamjenik župana g. Ivan Pal i gđa Nataša Krobot Hrastić, viša savjetnica za međunarodne odnose u županijskom Odsjeku za međunarodnu suradnju i europske fondove.

U prvom, srednjoškolskom dijelu programa Mladi za mlade, održanom na sam Dan Europe, 9. svibnja, sudjelovale su Gimnazija “Fran Galović”, Srednja škola i Obrtnička škola iz Koprivnice. Predstavljeni su europski projekti usavršavanja stranih jezika, unapređivanja korištenja web 2.0 alata i vještina poučavanja, učenja o poduzetništvu, mobilnosti i provođenja stručne prakse za kuhare u inozemstvu.  U svojim projektima koprivnički srednjoškolci i njihovi nastavnici surađivali su sa školama iz Italije, Francuske, Španjolske, Finske, Slovenije, Velike Britanije, Estonije i drugih europskih zemalja i pri tome stjecali dragocjena nova znanja i iskustva, ali i još jednom uspješno predstavljali ne samo svoje škole, već i naš grad te Hrvatsku u cjelini. 

Osim  europskih projekata, učenici su ovom prilikom prezentirali zanimljivosti i svoje uspjehe iz područja astronomije i streličarstva, a osobito zanimanje publike izazvalo je nekoliko izvrsnih projekata iz područja programiranja. Učenici Obrtničke škole predstavili su autorski osmišljenu i izvedenu web aplikaciju koja ima za cilj podići samopouzdanje djeci koja su pretrpjela međuvršnjačko nasilje; potom je predstavljena originalna računalna igrica na hrvatskom jeziku te prikazana izrada programiranog elektroničkog sklopa – LED matrice. 

Kao i ranijih godina, posebno oduševljenje publike izazvalo je predstavljanje umjetničkog stvaralašta srednjoškolaca, u kojem su nastupili brojni mladi umjetnici – pjesnici i pisci, glazbenici i likovni stvaratelji. Lijepo je zaista bilo vidjeti i čuti koliko talentiranih i vrijednih mladih umjetnika imamo u našem gradu!

Drugi dio programa Mladi za mlade održan je sljedećeg dana, 10. svibnja, i bio je namijenjen koprivničkim osnovnim školama koje su predstavile svoje uspješne razredne ili školske projekte.  

Osnovna škola „Antun Nemčić Gostovinski“ odabrala je za predstavljanje dva uspješna projekta u kojima sudjeluju učenici četvrtih razreda.

Projekt Branje ne pozna meje / Čitanje ne poznaje granice provodi se u suradnji s partnerskom školom iz Slovenije s ciljem promicanja hrvatske i slovenske dječje književnosti, razvijanja čitalačkih sposobnosti i  vještina te promocije školske knjižnice. Učenici 4.c razreda izveli su vrlo duhovito osmišljen odlomak iz predstave „Kekec iznad samotnog ponora“ te uz pratnju harmonike  složno otpjevali poznatu Kekečevu pjesmu “Dobra volja je najbolja”.

Drugi projekt pod nazivom Svaki tjedan, deterdžent jedan osmislio je i provodi 4. razred Područne škole Reka. Oni su zajedno sa svojom učiteljicom proizveli ekološke deterdžente za različite svrhe, a cilj im je promovirati ovakva prirodna sredstva za čišćenje i p

Odjeli i službe

Tu smo za vas! Kvalitetnim i odgovornim radom želimo vam biti na usluzi.

Odjeli i službe
Veličina fonta
Kontrast
Poveznice