ODRŽANA KNJIŽEVNA VEČER S MIROM GAVRANOM

8. studenoga 2012.

Povodom Dana grada Koprivnice Knjižnica i čitaonica „Fran Galović“ u suradnji s Mozaik knjigom iz Zagreba počastila je u srijedu 7.11.2012. godine Koprivničance književnom večeri s Mirom Gavranom, jednim od najčitanijih i najprevođenijih pisaca na hrvatskoj književnoj sceni.
Pred brojnom je publikom karizmatični Miro Gavran govorio o svojim djelima, fazama stvaralaštva i svemu onome što smatra važnim u književnosti. Čitateljska publika je iskoristila priliku i pohvalila njegovo stvaralaštvo, posebno romane biblijske tematike koje je stvarao u svojim četrdesetim godinama, a u kojima posebno do izražaja dolazi njegova sposobnost umjetničke imaginacije i prikazivanja drugog prostora i vremena. Autor je istaknuo da ga je najviše zaokupljala tema preobraćenja te da je pet godina bio posvećen samo pisanju djela biblijske tematike u kojima je književna fikcija potkrijepljena relevantnim i provjerenim podacima.
Književnost, prema riječima Mire Gavrana, mora kod čitatelja utjecati na intelekt i na emocije, roman je odbljesak života, a da bi bio cjelovit i vrijedan u njemu moraju biti podjednako zastupljeni duhovni, socijalni, obiteljski, emotivni, erotski, poslovni, politički i svi oni elementi od kojih je satkan ljudski život. Omiljena tema dramskog stvaralaštva su mu muško-ženski odnosi i voli kad glumci daju sve od sebe na sceni. Govorio je i o suradnji sa suprugom, glumicom Mladenom Gavran, na monodrami „Najluđa predstava na svijetu“. Prisjetio se i prve izvedbe svoje, danas vrlo poznate drame „Kreontova Antigona“ na kojoj je radio tijekom studentskih dana s našim sugrađaninom, redateljem i piscem Damirom Mađarićem. Govorio je i o Gavranfestu, međunarodnom festivalu koji je do sada bio četiri puta održan u Slovačkoj, a sljedeći će biti održan u Krakovu u Poljskoj.
Iako nerado govori o svojim planovima, gledateljima je ipak otkrio da trenutno radi na libretu za mjuzikl o Byronu, a u budućnosti namjerava nastaviti pisati s užitkom i zadovoljstvom. Pročitao je nekoliko ulomaka iz svojih romana za djecu i mlade „Profesorica iz snova“ i „Svašta u mojoj glavi“ koji su razveselili i mlađu i stariju publiku.
Književna večer završila je u izuzetno pozitivnom i nadahnutom ozračju, kojemu su podjednko doprinijeli književnik i izuzetno zainteresirana publika.

Odjeli i službe

Tu smo za vas! Kvalitetnim i odgovornim radom želimo vam biti na usluzi.

Odjeli i službe
Veličina fonta
Kontrast
Poveznice