Održana edukativna radionica “Čitajmo prstima” – izrada taktilne slikovnice

13. studenoga 2017.

U Knjižnici i čitaonici „Fran Galović“ Koprivnica, u petak, 10. studenog, održana je edukativna radionica u okviru Nacionalne kampanje za osobe s teškoćama u čitanju i disleksijom „I ja želim čitati“. Radionicu „Čitajmo prstima“ – izrada taktilne slikovnice održala je odgajateljica i mentorica iz Dječjeg vrtića „Tratinčica“, Bojana Kežman.

Edukativnoj radionici prisustvovali su odgajatelji, učitelji i stručni djelatnici koji se susreću i rade s osobama i djecom koja imaju teškoća u čitanju. Na samom početku voditeljica ih je upoznala sa smjernicama za izradu taktilne slikovnice te zahtjevima koje taktilne slikovnice trebaju zadovoljiti vezane uz dob djeteta, vrstu i stupanj teškoće u čitanju, razvojnu razinu i čitalačko iskustvo kojim raspolaže. Isto tako, polaznice su mogle saznati karakteristike takvih slikovnica te kakve objekte mogu sadržavati. 

Neke od karakteristika su da moraju biti čvrste i robusne te imati uvez koji omogućava da otvorena slikovnica bude potpuno ravna kako bi bilo omogućeno taktilno istraživanje slikovnice. Tekst mora biti na uvećanom crnom tisku, brajici i uvijek se mora nalaziti na istoj stranici u slikovnici. Slikovnica mora biti sigurna, što znači da je nužno izbjegavati oštre predmete, otrovne i sitne materijale, a sve skupa mora biti dobro pričvršćeno na stranicu. Ilustracije moraju biti jednostavne i jasne, poticati rukovanje te dozvoljavati interakciju. Cilj je da se osigura visoki taktilni kontrast. On se postiže korištenjem različitih materijala koji zadovoljavaju uvjet dobre prepoznatljivosti. Također, važno je poštivati stvarne proporcije i izbjegavati prikazivanje perspektive, a ako se lik pojavljuje više od jednom tijekom priče, njegove karakteristike uvijek moraju biti iste. 

Cilj ovakve radionice je da se senzibilizira javnost za osobe s teškoćama u čitanju i disleksijom kako bi se što više probudila osviještenost za njihove čitateljske potrebe i to od najmlađe dobi. Svakome se na njemu primjeren treba pokušati omogućiti da čita i bude u dodiru s književnim ostvarenjima. Polaznice ove radionice izradile su dvije taktilne slikovnice, „Plavo puce“ i „Let pahuljice Duške“ koje će se nalaziti u Dječjem odjelu Knjižnice.

Fotografije s radionice dostupne su na poveznici: https://www.flickr.com/photos/knjiznicafrangalovickoprivnica/albums/72157688416706381

Odjeli i službe

Tu smo za vas! Kvalitetnim i odgovornim radom želimo vam biti na usluzi.

Odjeli i službe
Veličina fonta
Kontrast
Poveznice