Održana dva ovogodišnja zdravstvena susreta

27. srpnja 2018.

Već tradicionalno tijekom ljeta građani Koprivnice imaju priliku dobiti korisne savjete izravno od zdravstvenih stručnjaka tijekom Zdravstvenih susreta u Knjižnici i čitaonici „Fran Galović“ Koprivnica. Ovoga su ljeta tijekom srpnja održana dva zdravstvena susreta tijekom kojih su učenici i nastavnici usmjerenja za medicinske sestre/tehničare opće njege Srednje škole Koprivnica zainteresiranima mjerili krvni tlak, razinu šećera u krvi i indeks tjelesne mase. Istovremeno su građani mogli besplatno provjeriti sluh zahvaljujući suradnji s tvrtkom Bontech Research CO d.o.o.

Tijekom 1. Zdravstvenog susreta održanog u petak, 13. 7. 2018. godine o važnosti fizičke aktivnosti i vježbanja govorile su dr. Sanja Švarc Janjanin i Zdenka Kuzmić, bacc. physiot. Fizička aktivnost bitan je dio zdravog načina života u svim dobnim skupinama koji u kombinaciji  sa zdravom prehranom i ostalim zdravim navikama može prevenirati i ublažiti niz kroničnih bolesti kao što su kardiovaskularne bolesti i maligne bolesti koje su najzastupljenije u mortalitetu svjetske pa tako i naše populacije. Zdenka Kuzmić, fizioterapeutkinja, pokazala je nekoliko jednostavnih vježbi koje se lako mogu izvesti bilo gdje, a koje mogu bitno utjecati na pokretljivost i zdravlje.

O debljini kao čimbeniku koji bitno ugrožava zdravlje, tijekom 2. Zdravstvenog susreta koji je održan 27. 7. 2018.  govorila je Iva Butković, dipl. ing. preh. teh. Debljina je stanje prekomjernog nakupljanja masnog tkiva u organizmu, što ugrožava ne samo zdravlje nego i život pojedinca. Debljina je sve izraženiji javnozdravstveni problem i rizični je faktor za razvoj kroničnih nezaraznih bolesti. Nutricionistica je zainteresiranim građanima objasnila principe pravilne prehrane, govorila je o piramidi pravilne prehrane, zašto je važan doručak, zašto su nam potrebni međuobroci, kako osmisliti zdravi tanjur, kako adekvatno pripremiti namirnice,  zašto je deklaracija proizvoda važna te koje su to zdrave navike koje nam mogu pomoći da budemo zdravi, sretni i da se dobro osjećamo. Zaključak je da ne postoje “dobre” ili “loše” namirnice, samo dobre ili loše prehrambene navike.

Tijekom kolovoza bit će održana još dva susreta. U petak, 10. 8. 2018. u 10 sati o utjecaju sunca na nastanak kožnih karcinoma i fotostarenje kože govorit će dr. Ivana Bardek, dermatologinja. U petak, 24. 8. 2018. Marina Tomac Rojčević, prof. podsjetit će građane na to koliko je ljekovita moć plesa. Zainteresirani će i dalje moći provjeriti razinu šećera u krvi, indeks tjelesne mase te izmjeriti tlak.


Zdravstveni susreti pod suncobranima provode se u suradnji s Općom bolnicom „Dr. Tomislav Bardek“ i Srednjom školom Koprivnica. Ovog se ljeta održavaju u dvorištu Knjižnice i Kina, a u slučaju lošeg vremena susreti će se održati u Čitaonici tiska na 1. katu Knjižnice.

Odjeli i službe

Tu smo za vas! Kvalitetnim i odgovornim radom želimo vam biti na usluzi.

Odjeli i službe
Veličina fonta
Kontrast
Poveznice