Održan sastanak koprivničkih stručnjaka o provođenju Nacionalne kampanje “I ja želim čitati”

27. siječnja 2017.

U Knjižnici i čitaonici „Fran Galović“ Koprivnica u četvrtak, 19.1.2017. održan je sastanak  stručnjaka iz svih dječjih vrtića, osnovnih i srednjih škola te knjižnica koje djeluju u gradu Koprivnici. Povod sastanku bio je provođenje Nacionalne kampanje za osobe s teškoćama čitanja i disleksijom „I ja želim čitati!“. Cilj je bio razmijeniti iskustva, prikupiti ideje i dogovoriti zajedničke aktivnosti u provođenju  programa namijenih djeci i mladima s teškoćama čitanja i disleksijom te njihovim roditeljima i učiteljima. Sastanku su prisustvovali odgajatelji, logopedi, pedagozi, psiholozi, profesori hrvatskog jezika, knjižničari te ravnatelji odgojno-obrazovnih ustanova.

Ravnateljica knjižnice Dijana Sabolović-Krajina u uvodnom je izlaganju  predstavila kampanju koju je pokrenula Komisija za knjižnične usluge za osobe s invaliditetom i osobe s posebnim potrebama Hrvatskoga knjižničarskog društva u suradnji s brojnim partnerima, a provodit će se do kraja rujna 2017. godine. Osobe s teškoćama čitanja su slijepe i slabovidne osobe,  gluhi i nagluhi, osobe s  intelektualnim teškoćama, motoričkim teškoćama, osobe s ADHD sindromom, autizmom, socijalno i pedagoški deprivirane osobe i osobe s kombiniranim teškoćama dok je disleksija neurološki poremećaj koji ometa učenje i obradu jezika, a očituje se u problemima s čitanjem, pravopisom,  pisanjem, govorom i/ili slušanjem; nemogućnost svladavanja čitanja i pisanja unatoč urednoj inteligenciji i dostatnom trudu.  Sustavnih istraživanja ovog problema nema, no procjene su da pet do deset posto populacije u Hrvatskoj ima disleksiju i ako se na vrijeme ne dijagnosticiraju, teškoće čitanja mogu dovesti do odustajanja od učenja i utjecati negativno na ostale vidove života. Pored toga razlog za pokretanje kampanje je i postojeći  Zakon o autorskom pravu i srodnim pravima koji onemogućava produkciju većeg broja knjiga i ostalih publikacija prilagođenih osobama koje imaju navedene teškoće. Ciljevi kampanje su umrežavanje stručnjaka raznih profila, senzibiliziranje javnosti o problemima te povećanje broja knjižnica koje pružaju usluge osobama s teškoćama čitanja i pisanja i disleksijom, kao i povećanje korištenja prilagođene građe za čitanje. Ljiljana Vugrinec,  voditeljica Županijske matične službe Knjižnice i čitaonice „Fran Galović“ predstavila je istraživanje o korištenju digitalne baze zvučnih knjiga Hrvatske knjižnice za slijepe u osnovnim i srednjim školama Koprivničko-križevačke županije koje je provedeno s ciljem informiranja i edukacije nastavnika o mogućnostima korištenja online baze zvučnih knjiga Hrvatske knjižnice za slijepe. Prema rezultatima istraživanja u Koprivničko-križevačkoj županiji evidentirano je 425 učenika (354 u OŠ i 71 u SŠ) kao potencijalnih korisnika digitalne baze zvučnih knjiga, a najčešći uzrok teškoća čitanja je disleksija, oko 52% od svih učenika s teškoćama u čitanju. Knjižničarka u Dječjem odjelu Danijela Petrić predstavila je dosadašnje aktivnosti koprivničke knjižnice u Nacionalnoj kampanji te predložila planirane do kraja godine.

U OŠ „Braća Radić“, prema riječima knjižničarke Adrijana Hatadi i logopedinje Jadranka Bosanac, ima preko dvadesetero djece s disleksijom, a u planu je predavanje za roditelje i radionice za djecu s teškoćama u čitanju. Ostale dvije osnovne škole nemaju zaposlenog logopeda, a Dijana Lukačić, socijalna pedagoginja u OŠ „Đuro Ester“ izvijestila je kako je u njihovoj školi 35 učenika s disleksijom te im je potrebna podrška, osobito roditeljima djece dok je u OŠ „A. N. Gostovinski“ 10 učenika s dijagnozom disleksije, kako su izvjestile socijalna pedagoginja Franka Ružić i knjižničarka Luca Matić. U Obrtničkoj školi knjižničarka Ljiljana Mraz, socijalna pedagoginja Martina Paun Barbir i pedagoginje Nela Bogadi  izvijestile su kako učenici s disleksijom i ostalim teškoćama čitanja imaju individualizirani pristup u nastavi no poneki i prešućuju da

Odjeli i službe

Tu smo za vas! Kvalitetnim i odgovornim radom želimo vam biti na usluzi.

Odjeli i službe
Veličina fonta
Kontrast
Poveznice