Održan prvi online sastanak partnera u Erasmus+ projektu Putujuće knjižnice bez granica

24. veljače 2021.
Erasmus+ sastanak partnera

Knjižničari iz Hrvatske i Španjolske (Katalonije) prvi put su se susreli online 18.2.2021., kako bi se upoznali i razmijenili osnovne informacije o knjižnicama iz kojih dolaze te dogovorili dalju suradnju u projektu Erasmus+ projekta  Putujuće knjižnice bez granica. U ovom prvom virtualnom sastanku partnera, koji je protekao u vrlo srdačnoj i prijateljskoj atmosferi, uz knjižničarke iz Hrvatske,  sudjelovali su predstavnici knjižnica iz Barcelone i Lleide te predstavnici Ministarstva kulture Vlade Katalonije.

U održanim prezentacijama, hrvatska strana izložila je ciljeve projekta i plan aktivnosti te predstavila Društvo knjižničara kao nositelja projekta te same knjižnice iz kojih dolaze sudionice u projektu. Partnerima iz Katalonije osobito je bio zanimljiv dio prezentacije o pokretnim knjižnicama u Hrvatskoj,  njihovoj stručnoj organizaciji i aktivnostima među kojima se ističu festivali bibliobusa koji se u Hrvatskoj organiziraju redovito već  više od 20 godina. Katalonski partneri predstavili su organizaciju knjižničnog sustava narodnih knjižnica u Kataloniji te važnu ulogu koju u njemu imaju pokretne knjižnice. Posebno su predstavljena tri bibliobusa od njih ukupno 12 iz regija Lleida i Barcelona koje imaju odlično organizirane i vrlo moderne pokretne knjižnice te su upravo zbog toga i odabrane za cilj mobilnosti u okviru projekta.

Zbog aktualne situacije s pandemijom koronavirusa, planirana mobilnost u Španjolsku / Kataloniju već je jednom morala biti odgođena, s jeseni 2020. na proljeće 2021. godine. Na žalost, zbog neizvjesne situacije s pandemijom, kao  i s provođenjem cijepljenja i u Hrvatskoj i u Španjolskoj, još uvijek nije poznato kad će se normalizirati putovanja i boravak u drugim zemljama. Stoga je dogovoreno da se mobilnost još jednom odgodi za nekoliko mjeseci te bi se prema sadašnjem planu trebala provesti u rujnu 2021.

U međuvremenu, nastavit će se virtualni susreti između partnera, a izrađena je i mrežna stranica na kojoj se može pročitati više i o samom projektu i o partnerima, a dostupna je na poveznici

Odjeli i službe

Tu smo za vas! Kvalitetnim i odgovornim radom želimo vam biti na usluzi.

Odjeli i službe
Veličina fonta
Kontrast
Poveznice