Održan program “Mladi za mlade” u dvorani Domoljub

10. svibnja 2017.

Povodom Dana Europe, 9. svibnja i obilježavanja Europskog tjedna, u suradnji Knjižnice i čitaonice „Fran Galović“ Koprivnica s koprivničkim osnovnim i srednjim školama te uz potporu  Agencije za mobilnost i programe EU i Pučkog otvorenog učilišta Koprivnica,  održan je program „Mladi za mlade“.

Zbog premalo prostora u Knjižnici, program se održao u dvorani „Domoljub“. Za razliku od ranije, ovaj put nastupili su samo koprivnički srednjoškolci, a učenici osmih razreda svih gradskih osnovnih škola bili su publika. Cilj je bio predstaviti uspješne srednjoškolske projekte i aktivnosti kako bi učenici informirali osmaše o tome što se sve radi i uči u pojedinoj školi i pomogli im u lakšem odabiru budućeg zanimanja. Program je okupio više od 300 sudionika – 64 izvođača iz srednjih škola, Srednje škole Koprivnica, Obrtničke škole Koprivnica i Gimnazije „Fran Galović“ Koprivnica i oko 260  posjetitelja iz osnovnih škola te drugih uzvanika.

Učenici Srednje škole predstavili su Erasmus+ projekt „Europski poduzetnici sutrašnjice“ u kojem osim 60-ak učenika iz trećih i četvrtih razreda koprivničke Srednje škole, sudjeluju škole iz Španjolske, Francuske, Italije i Finske. Istaknuli su kako je cilj ovog projekta jačanje osjećaja pripadnosti EU kroz razumijevanje i vrednovanje prošlosti te poticanje svijesti kod mladih ljudi da su upravo oni europski poduzetnici budućnosti. U umjetničkom djelu programa nastupili su učenici Eric Vidović, polaznik osnovne glazbene škole i Doriana Leona Jurenec, polaznica srednje glazbene škole u Koprivnici.

Učenici Obrtničke škole predstavili su projekt „S energijom pametno“ koji je proveden u dvije kategorije: učenici trogodišnjeg smjera vodoinstalater/plinoinstalater/instalater grijanja i klimatizacije odradili su dvotjednu stručnu praksu u Frankfurtu u Njemačkoj, a učenici četverogodišnjeg smjera elektrotehničar/tehničar za računalstvo trotjednu praksu u Velenju u Sloveniji. Pojedinačno su se sa svojim radovima predstavili Zvonimir Žarinac sa svojim programom SensX za Windows operativni sustav; Nikola Kovačec predstavio je sustav koji detektira provalu te reagira zvučno i svjetlosno, a aplikaciju NullBeat, koja osigurava korisnika mreže od raznih napadača, predstavio je Matija Kolarić. U umjetničkom djelu programa Lucija Votuc i Igor Cepetić izveli su mix stranih pjesama, a predstavio se i tamburaški sastav škole.

Učenici Gimnazije „Fran Galović“ Koprivnica provode i projekte u online okruženje eTwinning platforme: Števila so enaka tako v Sloveniji kot tudi na Hrvaškem. // Brojevi su isti i u Sloveniji i u Hrvatskoj! u suradnji s učenicima iz Ljubljane te projekt Tvoja MaTeMaTika kojem je cilj izraditi zbirku zadataka za druge razrede. Predstavljen je i projekt EUROSCOLE u sklopu kojeg su krajem prošle školske godine, pobjedom na nagradnom natječaju Europskog parlamenta „Imam stav“, sudjelovali u simuliranoj sjednici Europskog parlamenta u Strasbourgu te se susreli s mladima iz drugih europskih zemalja. U umjetničkom djelu programa predstavila se Lucija Đaković u pratnji Erica Vidovića, koja je ove godine sudjelovala na Talentu Showu Gimnazije. Na kraju programa učenice 1.d razreda predstavile su svoj rad „Circumference of the Earth“ kojim su sudjelovale u projektu EUROMATH, u kategoriji MATHeatre i osvojile 4. mjesto.

 

Svi izvođači ostavili su snažan dojam na publiku, učinili svoje mentore i učitelje još ponosnijima te, nadamo se, inspirirali koprivničke osmaše svojim zalaganjem u okviru inspirativnih, zanimljivih i poučnih projekata u koje su uložili mnogo truda.

Galerija fotografija dostupna je na sljedećoj poveznici:

 https://www.flickr.com/photos/knjiznicafrangalovickoprivnica/albums/72157680553788303

<

Odjeli i službe

Tu smo za vas! Kvalitetnim i odgovornim radom želimo vam biti na usluzi.

Odjeli i službe
Veličina fonta
Kontrast
Poveznice