Održan peti Filozofski cafe na temu Pravednosti

4. travnja 2019.

Prošli petak održan je peti filozofski cafe u suradnji Mudrog drveta s Knjižnicom i čitaonicom „Fran Galović“ Koprivnica. Osim zainteresiranih sugrađana sudionici cafea ovaj su put bili i članovi grupe U3 sastavljene od nekoliko studenata medicine, stažista, mladih profesora i starijih profesora iz Zagreba pod mentorstvom doc. Aleksandra Džakule. Stoga je i tema petog filocafea – pravednost u zdravstvu,  nastala na prijedlog grupe U3. Središnje pitanje bilo je: „Može li pravedni zdravstveni sustav istodobno biti etičan i efikasan?“ . Velik odaziv građana i dinamična razmjena mišljenja, stavova i iskustava pokazala je da ova tema pobuđuje velik interes. Rasprava je bila to zanimljivija što su sudionici govorili i iz perspektive medicinskih djelatnika kao i iz perspektive pacijenata te se je mogla sagledati šira slika problematike.
Istraživali smo što znači pravedni zdravstveni sustav: treba li svim građanima biti dostupna ista količina i kvaliteta zdravstvene zaštite bez obzira na nejednakosti u zdravstvenom stanju, potrebama i platežnim mogućnostima i tko bi i na temelju čega trebao o tome odlučivati? Uspoređivali smo zdravstveni sustav u bivšoj Jugoslaviji s ovim sadašnjim, pitali smo se jesu li sve zdravstvene nejednakosti nepravedne ili su neke samoskrivljene i kako se odnositi prema tome? Medicinski djelatnici ukazali su na pojavu pretjeranog korištenja usluga zdravstvenog sustava kada pojedinci koriste više zdravstvene zaštite koja ima malu ili nikakvu korisnost po njihovo zdravlje, a bespotrebno opterećuje zdravstveni sustav. Kako pomiriti pravednost i etičnost s ekonomskom efikasnošću?
U drugom dijelu druženja Roberto Mužić, član grupe U3, u svojem dijelu izlaganja postavio nas je pred etičku dilemu: imamo pet pacijenata s istom dijagnozom, a samo dva lijeka na raspolaganju. Pacijenti se razlikuju po dobi i spolu. Trebali smo odlučiti kome i na temelju čega dati lijek, a kome ga uskratiti jer nema dovoljno za sve?
Na kraju smo zaključili da iako nismo svi isti, novac ne bi smio biti mjerilo dostupnosti zdravstvene zaštite.
Filozofski café moderirala je prof. Sanja Suton.

Sanja Suton

Odjeli i službe

Tu smo za vas! Kvalitetnim i odgovornim radom želimo vam biti na usluzi.

Odjeli i službe
Veličina fonta
Kontrast
Poveznice