Održan II. susret bibliobusa – međunarodna konferencija i festival bibliobusa u Pečuhu

4. lipnja 2018.

Predstavnici knjižnica i bibliobusnih službi iz sedam europskih zemalja – Mađarske, Hrvatske, Srbije, Slovenije, Njemačke, Nizozemske i Rumunjske – sudjelovali su od 31.5. do 1.6.2018. na II. međunarodnom susretu bibliobusa u Pečuhu, u Mađarskoj.

Iz Hrvatske, konferenciji su prisustvovali knjižničari iz Vinkovaca, Bjelovara, Karlovca, Zagreba i Koprivnice, a predstavnice Knjižnice i čitaonice „Fran  Galović“ iz Koprivnice bile su ravnateljica Knjižnice, Dijana Sabolović-Krajina,  voditeljica Bibliobusne službe, Ana Škvarić  i Ljiljana Vugrinec, voditeljica Županijske matične službe za knjižnice.

Na konferenciji su razmatrane aktivnosti i obrazovno-kulturni programi knjižnica i bibliobusa sa svrhom obrazovnog, kulturalnog i tehnološkgo osnaživanja stanovnika ruralnih područja, osobito djece i mladih koji imaju manje mogućnosti sudjelovanja u takvim aktivnostima zato što žive u malim naseljima, udaljenima od većih središta. Naglasak skupa bio je na ulozi pokretne knjižnice kao veze sa svijetom u smislu osiguravanja dostupnosti knjižnične građe za čitanje i učenje, ali i omogućavanja pristupa internetu i novim tehnologijama općenito te različitim drugim uslugama koje su s tim tehnologijama povezane.
Dijana Sabolović Krajina i Ana Škvarić održale su pozvano izlaganje kojim su predstavile koprivničku Knjižnicu i aktivnosti koprivničke Bibliobusne službe, a posebno projekt „Rastemo čitajući“ – program poticanja rane pismenosti u ruralnim područjima Koprivničko-križevačke županije koji je proveden tijekom prošle, 2017. godine u pet seoskih dječjih vrtića koje posjećuje koprivnički bibliobus.

Drugog dana konferencije održan je festival bibliobusa na kojem je sudjelovalo deset bibliobusnih vozila – uz četiri mađarska bibliobusa (dva iz Pečuha, jedan iz Nyiregyhaze i jedan iz Miskolca) sudjelovala su i dva bibliobusa iz Slovenije (iz Ljubljane i Ajdovščine), jedan bibliobus iz Rumunjske (iz grada Cluja-Napoce) te tri hrvatska bibliobusa – iz  Vinkovaca, Bjelovara i Karlovca.

Festival je održan u središtu Pečuha, na glavnom gradskom trgu, gdje je privukao pažnju velikog broja posjetitelja, osobito djece i roditelja, a bibliobuse je posjetio i veliki broj organiziranih  skupina školske djece. Svi bibliobusi predstavili su se posjetiteljima dijeljenjem turističkih publikacija o gradovima i zemljama iz kojih dolaze, kao i informacijama o knjižničnim uslugama koje pružaju svojim korisnicima.

Kroz vrlo zanimljiva i kvalitetna izlaganja te predstavljene primjere dobre prakse, a posebno održanim festivalom bibliobusa, konferencija je pokazala raznolikost bibliobusnih usluga u različitim zemljama i sredinama te potvrdila  značaj pokretnih knjižničnih usluga u cjeloživotnom učenju i u izgradnji jednakih kulturnih mogućnosti za sve. Dodana su vrijednost skupa uspostavljene međunarodne veze i poznanstva, kao temelj za novu suradnju i moguće zajedničke knjižničarske projekte u budućnosti. Zahvaljujući svojoj dugoj tradiciji pokretnog knjižničarstva, kojom u potpunosti slijedi europske trendove, Hrvatska u tome može biti dobar partner zemljama u regiji, a isto tako i koprivnička Knjižnica, čija Bibliobusna služba  upravo sljedeće, 2019. godine, obilježava 40. obljetnicu osnivanja i uspješnog rada.

(Više o II. susretu bibliobusa u Pečuhu 2018.: http://bibliobus.csgyk.hu/en/)

Odjeli i službe

Tu smo za vas! Kvalitetnim i odgovornim radom želimo vam biti na usluzi.

Odjeli i službe
Veličina fonta
Kontrast
Poveznice