Održan drugi Filocafe u Knjižnici i čitaonici „Fran Galović“ Koprivnica

30. svibnja 2018.

U petak, 25.5. 2018. održan je drugi po redu Filocafe u Knjižnici. Ovog puta raspravljalo se o više različitih tema koje su predložili i odabrali sudionici. Teme koje su nam ovaj put isplivale i nisu nam dale mire bile su:

Koja je uloga suosjećanja u našim životima danas? Raspravljalo se je li suosjećanje nešto s čime se rađamo i što nam izvorno pripada ili se ono razvija tijekom života. Neki su smatrali da se ne rađamo nužno suosjećajni već da je to stvar karaktera i da sve kreće od odgoja u obitelji, a nakon toga je sve stvar volje i angažmana pojedinca koliko će on to suosjećanje živjeti. Tijekom diskusije istakla se i razlika u suosjećanju koje pokazuju mlađe generacije u odnosu na starije. Kod mlađih se primjetila veća neosjetljivost za druge, naročito kod djece. Pitali smo se je li se suosjećanje danas percipira kao slabost? Neki sudionici su smatrali da se percipira kao slabost. Jedna sudionica je iznijela primjer iz poslovnog svijeta menadžera u kojem se razlikuje „stara škola“ – starija generacija menadžera koja ima obzire u poslovnim pregovaranjima  i „nova škola“ – mlađa generacija koja „gazi“.

Utječu li misli na naš svakodnevni život? Sudionici su propitivali utječu li misli na ono što se zapravo događa i kako možemo misli sagledati iz drugog kuta? Kako istu činjenicu ili okolnost u stvarnom životu možemo različito sagledati (pozitivno ili negativno). Istaklo se kako nije dovoljno samo pozitivno misliti već i pretočiti u djelovanje ono što se misli, poduzeti korake. Tu su zapravo povezali temu misli i suosjećanja jer za oboje vrijedi da bez akcije, ni pozitivne misli ni suosjećanje, nemaju nikakvog učinka na nas, a ni na našu okolinu.

Što nam je draže: e-knjige ili papirnate knjige? Sudionici su po tom pitanju bili dosta podijelili. Oni koji su zagovarali e-knjige općenito su  isticali praktičnost korištenja knjiga u takvom obliku. Isticali su mogućnost pretraživanja teksta, praktičnost u prenošenju (zauzima malo mjesta)…, a zaljubljenici u tiskane knjige isticali su  puninu osjetilnog doživljaja koji čitatelj ima s tiskanom knjigom (opip, miris, bogatiji vizualni doživljaj).

Mišljenja, osvrti i uvidi bili su vrlo zanimljivi i poticajni, a uz ukusnu kavu lakše je tekla diskusija.
Sudionici su svoje iskustvo filocafea izrazili kroz sljedeće pojmove: svjetlo, poticajno, fokus, komunikacija, nada, terapeutsko, osvježenje.

Odjeli i službe

Tu smo za vas! Kvalitetnim i odgovornim radom želimo vam biti na usluzi.

Odjeli i službe
Veličina fonta
Kontrast
Poveznice