Održan četvrti TEDxKoprivnicaLibrary

5. studenoga 2014.

U ponedjeljak, 3.11. povodom Dana grada Koprivnice, Knjižnica i čitaonica „Fran Galović“ Koprivnica organizirala je četvrti TEDxKoprivnicaLibrary koji je još jednom potvrdio da su naši sugrađani zainteresirani za nove i vrijedne ideje. Specifičnost ovog TEDx-a jest da su ovom prilikom svi govornici bili upravo Koprivničanci koji žive i razvijaju svoje talente u gradu Koprivnici i svojim javnim djelovanjem pomažu razvoju grada ili pak poboljšanju kvalitete života sugrađana.

Prva govornica bila je Helena Hećimović koja je sa sugrađanima podijelila razmišljanja i ideje okupljene oko teme „Ekomobilnost – poželjna budućnost gradova ili biciklističko zanovijetanje“ i time im približila ideju ekomobilnosti. U srži spomenutog termina stoji briga za pojedinca i njegov okoliš, gdje eko označava okućnicu, dom, mjesto za život, a mobilnost -sposobnost kretanja. Govornica je s prisutnima podijelila svoju želju za aktivnim sudjelovanjem u osmišljavanju najboljih prometnih rješenja za budućnost našeg grada i ideju da se oblikuje gradski promet koji će biti jeftiniji, čišći, zdraviji i održiviji te primjereniji potrebama svim građana.

Antonio Grgić  arhitekt je po obrazovanju, a umjetnik po (javnom) djelovanju. Predstavivši svojih 10 projekata za Koprivnicu rasvijetlio je  nejasnoće koje su se u više navrata pojavile među građanima koji su šetajući gradom nailazili na (urbane) instalacije. Konkretno, riječ je o, postavi Spomenika praznini, memorijalnom parku skulptura Danica, skulpturi Zlatne ljestve u parku, spomeniku Romanu Baričeviću… Podijelivši svoje ideje s građanima, Grgić je na zanimljiv način ukazao da je gradski prostor u stalnom nastajanju te da svatko može zauzeti aktivnu ulogu  kako u oblikovanju njegovog političkog tako i prostornog polja.

Treći govor tematski je bio usmjeren na položaj slijepih i slabovidnih osoba u našem društvu, a održala ga je naša sugrađanka Josipa Das. Govornica je vrlo uspješno kroz svoju  kroz svoju životnu priču podijelila iskustvo i crtice iz svakodnevnog života slijepe osobe.. Kroz vlastito iskustvo govornica je željela sugrađanima približiti položaj slijepih osoba, podsjetiti ih da je vid, odnosno izostanak istog, jedino što ih razlikuje i time istovremeno ukazati na određena stereotipna razmišljanja, dovesti ih u pitanje)i savjetovati kako pristupiti slijepim osobama. Govor s pozitivnim nabojem koja otvara oči! 

Posljednji govor pod nazivom „Povijest okoliša, ekohistorija“ održao je Hrvoje Petrić, jedan od utemeljitelja ekohistorije u Hrvatskoj. Kroz višebrojne zanimljive informacije iz povijesti grada Koprivnice govornik je prisutnima približio svoje polje interesa. U istraživanjima povijesti okoliša pažnja je usmjerena na povijesne aspekte ekoloških problema, stoga se u tim istraživanjima mnogo saznaje o međuodnosu čovjeka (?)i ostatka prirode. Govornik nas je podsjetio da je važno osvrnuti se u prošlost kako bismo znali što nas čeka u budućnosti, na koji način djelovati i time istaknuo da rasprave ekohistoričara mogu koristiti društvu u cjelini. U Hrvatskoj se ekohistorijska istraživanja provode desetljeće i pol, a upravo Koprivnica spada u gradove gdje su ta istraživanja počinjala.

Četvrti po redu TEDxKoprivnicaLibrary događaj uveličala su četiri izvanredna govornika koji su zaslužili više od četvorke – zaslužili su čistu peticu. Različite ideje, vezane koprivničkom niti koja se provlačila kroz sve govore i međusobno ih povezala, upotpunile su svojim sugrađanima  večer uoči dana njihovog grada, a oni su svojom podrškom TEDx događaju još jednom pokazali da je Koprivnica pravo mjesto za širenje vrijednih ideja. 

Želja je organizatora TEDx-a da posjetitelji ove nesvakidašnje konferencije zajedno stvaraju ideje koje će biti jednog dana i provedene u praksu. Pozivamo sve koji su zainteresirani da podijele s nama

Odjeli i službe

Tu smo za vas! Kvalitetnim i odgovornim radom želimo vam biti na usluzi.

Odjeli i službe
Veličina fonta
Kontrast
Poveznice