Održan 6. TEDxKoprivnicaLibrary u koprivničkoj knjižnici

9. studenoga 2015.

Stručno-znanstveni odjel Knjižnice i čitaonice „Fran Galović“ ponovno je bio pretijesan za publiku koja je posjetila šesti po redu TEDxKoprivnicaLibrary. Šestero govornika predstavilo je različite teme, ali jedno im je bilo zajedničko: rješenje bilo kakvog problema, od kozmičkog do emocionalnog, nije moguće pronaći jednosmjernim razmišljanjem. Sve je potrebno sagledati iz više pravaca.

Večer je otvorio komičar Vlatko Štampar iz Čakovca. Osim što je – razumljivo – nasmijao prisutne, opisao je svoj put od zbunjenog školarca do osobe koja se snalazi sama za mikrofonom u stand-up nastupima. Pokazao je i neke svoje likovne radove i ispričao priče koje stoje iza njih.

Nakon njega, pred okupljene je stala Tinka (inače pravim imenom Ines) Kalajžić iz Rijeke. Njena je tema Koprivničancima bila vrlo aktualna: Tinka je, naime, u posljednje vrijeme iznimno angažirana oko migrantske krize u Europi. U emotivnom govoru prepričala je svoje dojmove iz prve ruke te pozvala sve prisutne na solidarnost i izbjegavanje „reagiranja na prvu ruku“, što se često svodi na odbojnost.

Treći je bio koprivnički umjetnički fotograf Mario Grobenski. Njegove je radove obilježila prije svega rock glazba, a u inozemstvu je prepoznat osobito zahvaljujući serijama fotografija snimljenima u napuštenoj zgradi na prostoru bivšeg logora na Danici. Opisao je kako je dolazio do ideja i kako je te ideje provodio u djelo, uvijek smišljajući nešto novo – novi kadar, novu priču, nove modele, novu vrstu, možemo reći, mračne atmosfere. Najveći mu je problem bio, kao i mnogim umjetnicima – potraga za inspiracijom.

Četvrta je na podij stala Ivana Bašić koja je govorila o blagotvornim, zapravo terapijskim, učincima čitanja. Pisana riječ, kazala je, vrlo je učinkovita metoda u borbi protiv, primjerice, depresije – što je potvrdila primjerom iz osobnog iskustva uz koji je vezala legendarnu strip-junakinju Modesty Blaise. Zajedničko ime svega toga jest biblioterapija. Publiku je osvojila i pričom o svojoj baki čiju je sliku uvrstila u prezentaciju samo kako bi baka na trenutak postala „poznata“.

Peti je bio koprivnički profesor vjeronauka i gradski vijećnik Miljenko Flajs. Njegova su tema bili vidovi duhovnog života – duhovnost je, kako je rekao, jedna od osnovnih kategorija ljudskih bića i ne mora nužno biti vezana uz religiju već se može manifestirati ili živjeti na više načina. Istaknuo je i važnost samoće i tišine, čega nasušno manjka u suvremenom životu. – Bojimo li se onoga što bi nam tišina mogla reći? – pitao je.

Posljednji govornik i „šećer na kraju“ bio je Korado Korlević, najpoznatiji hrvatski astronom i popularizator znanosti, proslavljen – između ostaloga – brojnim otkrićima malih nebeskih tijela sa Zvjezdarnice u Višnjanu. Korado, međutim, u Knjižnici nije govorio o astronomiji, već o edukaciji darovitih i visokomotiviranih učenika. – U svakom razredu imate dvoje potencijalnih nobelovaca – kazao je – no oni gotovo nikada ne uspijevaju pustiti korijenje u plodno tlo i razviti svoju urođenu nadarenost. – Bližimo se velikoj prekretnici, rekao je, u kojoj jednu od glavnih opasnosti predstavlja činjenica kako živimo u društvu potpuno ovisnom o znanosti i tehnologiji u kojemu gotovo nitko ne zna ništa o znanosti i tehnologiji (inače riječi Carla Sagana). Okupljenima je poručio da su upravo oni (koji dolaze na ovakve događaje, op.a.) ti na kojima leži odgovornost za pozitivne promjene i zaključio riječima: Primite se posla!

Vrijedi spomenuti i kako je, prema slobodnoj procjeni, šesti TEDxKoprivnicaLibrary posjetilo između 150 i 200 ljudi. Knjižnica već neko vrijeme muku muči s problemom nedostatka prostora, ne samo za ovakva događanja već i za arhiviranje građe (za što sada koristi dislocirane prostore u Kampusu) kao i za druge aktivnosti koje planira, ali ih trenutno ne može provesti zbog – pomanjkanja prostora. TEDx tako je ove godine završio grupni

Odjeli i službe

Tu smo za vas! Kvalitetnim i odgovornim radom želimo vam biti na usluzi.

Odjeli i službe
Veličina fonta
Kontrast
Poveznice