Održan 6. po redu okrugli stol „Iskustva u radu s romskom djecom u dječjim vrtićima, školama i knjižnicama na koprivničkom području“

2. travnja 2015.

Povodom 8. travnja, Svjetskog dana Roma, u Knjižnici i čitaonici „Fran Galović“ Koprivnica 30.3.2015. održan je 6. okrugli stol „Iskustva u radu s romskom djecom u dječjim vrtićima, školama i knjižnicama na koprivničkom području“. Središnja teme ovogodišnjeg okruglog stola bila je uključivanje romske djece u predškolske programe te postignuća i izazovi u radu s romskom djecom u proteklih godinu dana. Djeca su najveća žrtva velikog siromaštva, nezaposlenosti i neobrazovanosti mnogih romskih obitelji. Neuključivanje romske djece u dječje vrtiće i malu školu dovodi do toga da su u školi često izložena nerazumijevanju učitelja i vršnjaka zbog nepoznavanja hrvatskog jezika te nedostatka vještina i znanja koja ne stječu u roditeljskim domovima prije polaska u školu. Stoga je cilj stručnog skupa  bio ukazati na primjere dobre prakse kako bi se već prije polaska u romske djece u školu eliminirao niz potencijalnih problema tijekom školovanja i uključivanja u društvo.
Svrha stručnoga skupa, ove godine održanog šesti puta za redom, bila je okupiti stručnjake koji rade s romskom djecom predstavnike romskih i drugih udruga te predstavnike lokalnih uprava i samouprava, kako bi izmijenili informacije, iskustva i pokušali zajedno naći rješenja problema. Krajnji cilj stručnog skupa je poboljšati kvalitetu života romskoj djeci, mladima i romskoj zajednici, kao i kvalitetu stručnih kompetencija onih koji rade s romskom zajednicom.
Stručnom skupu prisustvovalo je šezdesetak sudionika, a događaj su svojom nazočnošću uveličali brojni visoki gosti i stručnjaci različitog profila koji rade s romskom djecom (odgajatelji, učitelji, stručni suradnici u nastavi, knjižničari, socijalni radnici i drugi), predstavnici romskih udruga, predstavnici općina te Grada Koprivnice i Koprivničko-križevačke županije. Stručni skup su pozdravili i osvrnuli se na svoja postignuća u rješavanju problema Roma  zastupnik romske manjine u Hrvatskom saboru i predsjednik Romskog nacionalnog vijeća Veljko Kajtazi,  zamjenik župana Koprivničko-križevačke županije Ivan Pal i gradonačelnica Grada Koprivnice Vesna Želježnjak te načelnik Općine Drnje Slavko Loth. Stručnom skupu je prisustvovao i sudjelovao u raspravi  Aleksa Đokić, pomoćnik ravnatelja Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina u Vladi RH.  Prisutan je bio i  načelnik Općine Legrad Ivan Sabolić. Prisutne je pozdravio Franjo Horvat, predsjednik Udruge Roma „Korak po korak“, koji se osvrnuo na rad  od osnivanja 2009. godine. Skupu su prisusvovali i Željko Oršoš,  predsjednik  Udruge Roma „Bolja budućnost“ iz Reke te Martin Oršuš, predsjednik Udruge katolika Bajaša iz Đurđevca.
U ime domaćina i organizatora stručnog skupa, Knjižnice i čitaonice „Fran Galović“ Koprivnica, prisutne je pozdravila ravnateljica mr.sc. Dijana Sabolović-Krajina, koja je ujedno dala osvrt na dosadašnje teme okruglih stolova  u Knjižnici i iznijela podatak da je u proteklih pet godina (2010.-2014.) održano  čak 45 izlaganja o iskustvima u radu s romskom djecom u dječjim vrtićima, školama i knjižnicama na koprivničkom području. Za iniciranje i organiziranje ovih okruglih stolova,  kao  i ostale programe podrške romskoj zajednici, Knjižnica i čitaonica „Fran Galović“ Koprivnica dobila je dvije međunarodne nagrade, a  ove godine je nominirana za UN-ovu Nagradu WSIS – World Summit on Information Society Project Prize 2015. 
Izlaganja na temu  uključivanja romske djece u predškolske programe održali su predstavnici dječjeg vrtića, škole i općine Drnje, kao i roditelj Alen Balog. Izlaganja na temu postignuća i izazova u radu s romskom djecom u proteklih godinu dana održali su predstavnici Osnovne škole „Braća Radić“ Koprivnica, Knjiž

Odjeli i službe

Tu smo za vas! Kvalitetnim i odgovornim radom želimo vam biti na usluzi.

Odjeli i službe
Veličina fonta
Kontrast
Poveznice