Održan 3. Zdravstveni susret pod suncobranima ispred Knjižnice, sljedeći put govorimo o nutricionizmu

22. srpnja 2014.

“Zdravstveni susreti pod suncobranima” naziv je edukativno-preventivnog programa savjetovanja građana sa zdravstvenim stručnjacima iz Opće bolnice “dr. Tomislav Bardek”, Doma zdravlja, Zavoda za javno zdravstvo i Zavoda za hitnu medicinu Koprivničko-križevačke županije. Zdravstveni susreti održavaju se petkom od 10 do 11 sati tijekom srpnja i kolovoza pod suncobranima na terasi ispred Knjižnice i čitaonice “Fran Galović” Koprivnica (u slučaju lošeg vremena u Čitaonici tiska na prvom katu Knjižnice), a ulaz je slobodan za sve zainteresirane.
U petak 18.7.2014. građani su na trećem zdravstvenom susretu razgovarali o zdravom spavanju. Temu su predstavili mr. Milan Čapalija, prof. psihologije, Tihana Kosi, prof. psihologije te Tina Majdak, mag. psihologije. Predavanje se sastojalo od tri dijela. U prvom su dijelu građani saznali što je spavanje, zašto spavamo, koje su funkcije spavanja te što najčešće odražavaju snovi. U drugom se dijelu predavanja govorilo o najčešćim smetnjama spavanja, kada se i u kojim situacijama one javljaju te što znače za mentalno zdravlje. U posljednjem su se dijelu građani upoznali s higijenom spavanja te osvijestili važnost kvalitetnog spavanja, ponašanja i navika koje tome doprinose. Predavači su istaknuli najčešće probleme koji vode do nesanice te uputili na potrebu razlikovanja problema sa spavanjem i poremećaja spavanja. Naveli su načine kako si olakšati problem nespavanja, na što moramo paziti, a što izbjegavati te kako stvoriti navike koje će nas dovesti do zdravog sna. Odgovarali su na brojna pitanja okupljenih građana te se na susretu saznalo dosta o higijeni spavanja, navikama koje ometaju san, o razinama budnosti u različitim dijelovima dana. Istaknuta je potreba za što većom aktivnošću tijekom dana, a navedene su i neke od tehnika opuštanja. U petak 25.7.2014. od 10 do 11 sati građani će na četvrtom zdravstvenom susretu razgovarati o nutricionizmu. Temu će im predstaviti Iva Butković, dipl. ing., preh. teh., nutricionist. Zainteresirani će građani moći saznati nešto više o tome što je metabolički sindrom, koji su parametri za postavljanje dijagnoze, kako nastaje, koje su posljedice na zdravlje, kako se boriti protiv metaboličkog sindroma te kako provoditi nutritivnu terapiju. Metabolički sindrom je skupina metaboličkih poremećaja koji se očituju kao inzulinska rezistencija, nakupljanje masnog tkiva u području trbuha (abdominalna ili centralna pretilost), visoka razina kolesterola i povišen krvni tlak, a više o ovom problemu doznat ćemo na Zdravstvenom susretu. Iva Butković je 2010. diplomirala na Prehrambeno biotehnološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, smjer nutricionizam, te stekla zvanje diplomirani inženjer prehrambene tehnologije, odnosno magistra nutricionizma. Od 2011. godine radi u Općoj bolnici “Dr. Tomislav Bardek” Koprivnica kao rukovoditelj Odsjeka za dijetetiku i prehranu.
Raspored narednih zdravstvenih susreta petkom od 10 do 11 sati u srpnju i kolovozu: 1. 8. 2014. MASAŽA – DRAŽEN PAPAC, prvostupnik fizioterapije 8. 8. 2014. BOLESTI ŽIVČANOG SUSTAVA – SUZANA PEJNOVIĆ, dr.med. spec. neurologije 22. 8. 2014. KARDIOVASKULARNE BOLESTI – RUŽICA EVAČIĆ, magistra sestrinstva 29. 8. 2014. šTITNJAČA – ŽELJKO ODOBAšIĆ, dr. med. spec otorinolaringologije

Odjeli i službe

Tu smo za vas! Kvalitetnim i odgovornim radom želimo vam biti na usluzi.

Odjeli i službe
Veličina fonta
Kontrast
Poveznice