Održan 1. Zdravstveni susret pod suncobranima ispred Knjižnice i čitaonice „Fran Galović“ Koprivnica

8. srpnja 2014.

“Zdravstveni susreti pod suncobranima” naziv je edukativno-preventivnog programa savjetovanja građana sa zdravstvenim stručnjacima iz Opće bolnice “dr. Tomislav Bardek”, Doma zdravlja, Zavoda za javno zdravstvo i Zavoda za hitnu medicinu Koprivničko-križevačke županije.
Zdravstveni susreti održavaju se petkom od 10 do 11 sati tijekom srpnja i kolovoza pod suncobranima na terasi ispred Knjižnice i čitaonice “Fran Galović” Koprivnica (u slučaju lošeg vremena u Čitaonici tiska na prvom katu Knjižnice), a ulaz je slobodan za sve zainteresirane. U petak 4. 7. 2014. građani su na prvom zdravstvenom susretu razgovarali sa Sanjom švarc-Janjanin, dr. med. spec. fizikalne medicine i rehabilitacije o osteoporozi. Osteoporoza je bolest koja dovodi do promjena u mikroarhitekturi kostiju te one postaju krhke i sklone prijelomima. Bolest je široko rasprostranjena, razvija se gotovo bez simptoma te je stoga dobila naziv “tiha epidemija”. Pogađa oba spola, ali daleko više žene (oko 90%) i to starije životne dobi te danas u svijetu 200 milijuna žena boluje od ove bolesti. Posljedica neliječene osteoporoze veliki je broj prijeloma kralježnice, a posebice kuka koji u starijoj životnoj dobi predstavlja smrtnu bolest zbog brojnih komplikacija koje se javljaju kao posljedica operacija, rehabilitacija i životne dobi pacijenta. Od posljedica ove bolesti u svijetu umire jednak broj pacijenata kao i od karcinoma. Srećom, danas raspolažemo pouzdanom dijagnostikom i dobrom terapijom, no velik dio osoba s osteoporozom nema dijagnosticiranu ovu bolest niti ju liječi. Važno je da sve osobe starije od 65 godina, a posebno one koje imaju genetske predispozicije za razvoj osteoporoze upozore liječnika na to te ga zamole da ih uputi na neki dijagnostički pregled. Prevencija osteoporoze izuzetno je važna pa se preporučuje kretanje, posebno lagana šetnja, te pravilna prehrana. U petak 11.7.2014. od 10 do 11 sati građani će na drugom zdravstvenom susretu od iste predavačice saznati više o fizioterapiji. Fizikalna i rehabilitacijska medicina njeguju holistički pristup bolesniku s naglaskom na bolesnikovu osobu. Svrha fizikalne i rehabilitacijske medicine jest očuvanje i povećanje kakvoće života bolesnika s kroničnom bolešću ili oštećenjem. U tu svrhu primjenjuju se fizikalni agensi kako u prevenciji tako i u liječenju i rehabilitaciji. Predavačica, Sanja švarc-Janjanin, rođena Koprivničanka, u našem gradu završava gimnazijsko školovanje, a potom upisuje Medicinski fakultet u Zagrebu. Nakon diplomiranja stažira u našoj bolnici i radi kao sekundarni liječnik na Reumatološkom odjelu. Specijalistica fizikalne i rehabilitacijske medicine postaje 1995. godine te radi na Reumatološkom odjelu i u specijalističkoj fizijatrijskoj ambulanti Opće bolnice Koprivnica. Bavi se strukom, ali i poviješću medicine, a održala je i brojna predavanja za građanstvo upravo na temu osteoporoze i važnosti te bolesti u modernoj medicini.
Raspored narednih zdravstvenih susreta petkom od 10 do 11 sati u srpnju i kolovozu: 18. 7. 2014. ZDRAVO SPAVANJE – mr. MILAN ČAPALIJA, prof. psihologije, TIHANA KOSI, prof. psihologije, TINA MAJDAK, mag.psihologije 25. 7. 2014. NUTRICIONIZAM – IVA BUTKOVIĆ dipl. ing, preh. teh., nutricionist 1. 8. 2014. MASAŽA – DRAŽEN PAPAC, prvostupnik fizioterapije 8. 8. 2014. BOLESTI ŽIVČANOG SUSTAVA – SUZANA PEJNOVIĆ, dr.med. spec. neurologije 22. 8. 2014. KARDIOVASKULARNE BOLESTI – RUŽICA EVAČIĆ, magistra sestrinstva 29. 8. 2014. šTITNJAČA – ŽELJKO ODOBAšIĆ, dr. med. spec otorinolaringologije

Odjeli i službe

Tu smo za vas! Kvalitetnim i odgovornim radom želimo vam biti na usluzi.

Odjeli i službe
Veličina fonta
Kontrast
Poveznice