“Od izvornika do prijevoda” – putujuća godišnja izložba Društva hrvatskih književnih prevodilaca

20. veljače 2019.

“Od izvornika do prijevoda” godišnja je izložba na kojoj članovi Društva hrvatskih književnih prevodilaca izlažu prijevode koje su izradili od protekle izložbe, a u izlozima Knjižnice i čitaonice “Fran Galović” Koprivnica prolaznici ju mogu razgledati od 14. do 28. veljače 2019. godine.
Cilj izložbe, koja prikazuje objavljeni prijevod, prevoditeljevu biografiju i bibliografiju, i ono najvažnije, usporedbu između izvornika i prijevoda, dvojak je: kao prvo transparentno predstavljanje ključnog dijela prevoditeljske aktivnosti, koji najčešće ostaje neotkriven, jer se o uspješnosti sudi isključivo temeljem konačnog proizvoda, dakle samo jedne strane procesa, i kao drugo stvaranje svijesti o parametrima prevoditeljskog zadatka, čime se prevoditelju u jednakoj mjeri pripisuju (umjetničke) zasluge, kao što ga se i opterećuje odgovornošću za gubitke i iskrivljenja u odnosu prema izvorniku.
Društvo hrvatskih književnih prevodilaca prestižna je umjetnička udruga plodne šezdesetogodišnje tradicije koja radi na promicanju interesa i prava književnih prevodilaca te na podizanju razine prevodilaštva i kulture. Priređuje tematske skupove, organizira stručne radionice i javne tribine te sudjeluje u kulturnim projektima vezanim uz književnost i kulturu.
Nakon izložbe u izlozima Knjižnice i čitaonice „Fran Galović“ Koprivnica izložba se seli u prostore Gimnazije Fran Galović Koprivnica.
Pozivamo vas da ju svakako pogledate i upoznate se s novoobjavljenim knjigama i njihovim prijevodima i prevoditeljima na koje ponekad, posve neopravdano, ne obraćamo pažnju!

Odjeli i službe

Tu smo za vas! Kvalitetnim i odgovornim radom želimo vam biti na usluzi.

Odjeli i službe
Veličina fonta
Kontrast
Poveznice