OBLJETNICE KOPRIVNIČKOG BIBLIOBUSA

24. ožujka 2014.

“Za mene bibliobus znači sreća. Sretna sam što mogu posuđivati knjige u bibliobusu.”
(Petra Tomašković, Područna škola Reka)
“Bibliobus mi se sviđa jer tamo ima zanimljivih knjiga i dobrih ljudi.”
(Lovro, 2. razred, Područna škola Podravska Subotica)
“Volimo bibliobus zato što čitanjem knjiga svašta doznajemo i iz toga učimo.”
(Učenici Područne škole Veliki Poganac)

Ovo su samo neke od brojnih poruka koje je Bibliobus Knjižnice i čitaonice “Fran Galović” Koprivnica dobio od svojih najmlađih korisnika, uz čestitke za dvije obljetnice koje slavi u 2014. godini.

Naime, prvi je bibliobus krenuo na put 26. ožujka 1979. godine te ovih dana obilježava punih 35. godina uspješnog rada i djelovanja. Drugu obljetnicu slavi sadašnji, “novi” koprivnički bibliobus koji je upravo navršio deset godina: nabavljen je i počeo radom početkom 2004. godine, a njegov prvi susret s korisnicima zbio se 2. ožujka 2004.

Povodom ovih obljetnica, Bibliobus je pozvao svoje najmlađe korisnike da se pridruže proslavi tako što će u svojim vrtićima i školama izraditi plakate na temu bibliobusa i u njima oslikati i opisati što je za njih bibliobus, što u njemu najviše vole, zašto im je važan. Pozivu se odazvalo šesnaest škola i jedanaest dječjih vrtića iz 25 mjesta koja bibliobus obilazi te je prikupljeno 37 unikatnih dječjih uradaka – originalnih i duhovitih plakata na kojima se uz slikovne prikaze bibliobusa u različitim tehnikama našlo i pregršt poruka bibliobusu i njegovoj posadi, pjesama o bibliobusu te zabilježenih misli o čitanju i o omiljenim knjigama… Dio ovih maštovitih postera može se razgledati u izlozima i u prostoru same Knjižnice od 21. do 31. ožujka 2014., a svi su posteri i virtualno dostupni na Facebook stranici”Bibliobus_Koprivnica” https://www.facebook.com/pages/Bibliobus-Koprivnica/211686532295930 .

Obilježavanje Bibliobusovih godišnjica nastavlja se i dalje te Knjižnica ovim putem poziva sve zainteresirane bivše i sadašnje članove koprivničkog Bibliobusa da se uključe, što mogu učiniti na dva načina: slanjem svojih zapisanih sjećanja i/ili razmišljanja o putujućoj knjižnici i/ili slanjem fotografija bibliobusa i njegove posade te korisnika na stajalištima iz privatnih zbirki, osobito iz najstarijeg razdoblja rada bibliobusa 1979.-2003. Pisane priloge i skenirane fotografije treba poslati na e-mail adresu bibliobus.koprivnica@gmail.com, a originalne fotografije mogu se donijeti i u Bibliobus (na redovnim stajalištima) ili u Knjižnicu i čitaonicu “Fran Galović” Koprivnica, Zrinski trg 6. Od pristiglog materijala u Knjižnici će se izraditi digitalna publikacija koja će biti predstavljena u Mjesecu hrvatske knjige ’14.

Podsjetimo još da koprivnički bibliobus u 2014. godini obilazi šesnaest općina Koprivničko-križevačke županije gdje ima 40 stajališta u 32 naselja, dok na području grada Koprivnice ima još deset stajališta u šest naselja. Osim općina koje gravitiraju Koprivnici (Drnje, Đelekovec, Gola, Hlebine, Koprivnički Bregi, Koprivnički Ivanec, Legrad, Novigrad Podravski, Peteranec, Rasinja i Sokolovac), bibliobus posjećuje i općine đurđevačkog dijela Županije – Kloštar Podravski, Podravske Sesvete, Ferdinandovac, Kalinovac te od početka 2014. i Novo Virje, kao najnovije odredište.

U prošloj, 2013. godini u koprivnički bibliobus bilo je učlanjeno 2.159 korisnika, zabilježeno 15.105 posjeta i 27.239 posuđenih jedinica građe. Koprivnička pokretna knjižnica djeluje uz financijsku potporu Koprivničko-križevačke županije koja pokriva oko 60% troškova za obje bibliobusne službe u Koprivničko-križevačkoj županiji (koprivničku i križevačku). U sufinanciranje djelatnosti uključuju se sve općine koje bibliobus obilazi i Grad Koprivnici kao osnivač Knjižnice, a također i kao korisnik bibliobusa u prigradskim naseljima Bakovčice, Jagnjedovec, Reka, Starigrad i Vinica, te poduzeće Carlsberg Croatia također kao korisnik bibliobusnih usluga za svoje zaposlenike, dok na području Grada Koprivnice

Odjeli i službe

Tu smo za vas! Kvalitetnim i odgovornim radom želimo vam biti na usluzi.

Odjeli i službe
Veličina fonta
Kontrast
Poveznice