Obilježeni Dani medijske pismenosti u Knjižnici i čitaonici „Fran Galović“ Koprivnica

16. travnja 2019.

Knjižnica i čitaonica „Fran Galović“ Koprivnica i ove se godine uključila u obilježavanje Dana medijske pismenosti koji su se održavali od 8. do 13. travnja. Dani medijske pismenosti manifestacija su kojoj je cilj osvještavanje javnosti o važnosti medijske pismenosti, osnaživanje građana, posebice djece i mladih vještinama medijske pismenosti. 

Predavanja o medijskoj pismenosti za mlade

Tom su prilikom u suradnji sa Sveučilištem Sjever – Sveučilišnim centrom Koprivnica održana dva predavanja namijenjena učenicima srednjih škola, studentima i svima zainteresiranima.

Predavanje „Crno, žuto i ružičasto novinarstvo“  održala je dr. sc. Lidija Dujić, doc. koja je na recentnim primjerima iz hrvatskih online medija analizirala leksik, sintaksu, stil i opremu kojom se iznevjeravaju standardi profesionalnoga novinarstva u crnim, žutim i ružičastim medijima. Analizirani su crna kronika, tabloidi i žensko novinarstvo. Predavanje „Korištenje boja u hrvatskim tiskovinama“ održali su studenti Žaklina Baček, Sven Tomašić i Valentina Vuksan pod mentorstvom dr. sc. Željka Krušelja, doc. Oba su predavanja bila dobra prilika da mladi nauče više o tome kako mediji funkcioniraju, kako se oblikuju i plasiraju vijesti te o tome što je, a što nije novinarstvo što će zasigurno doprinijeti boljem razumijevanju medija i svega onoga s čime se u medijima svakodnevno susrećemo.

Kako bi svi korisnici dobili što više informacija o medijima i medijskoj pismenosti, na ulazu u Odjel za odrasle dostupan je kutak za medijsku pismenost u kojem uvijek mogu pronaći preporučenu literaturu o medijima, ali i druge korisne informacije na tu temu.

Radionice medijske pismenosti za djecu predškolske dobi

Knjižnica i čitaonica „Fran Galović“ Koprivnica održala je u koprivničkim dječjim vrtićima „Igra“ i „Smiješak“, 11. i 12. travnja 2019. radionice medijske pismenosti za djecu predškolske dobi. U vrtićima se s djecom razgovaralo što su to mediji, zašto su važni i kako ih koristimo. Čitali smo slikovnicu o medijima i medijskoj pismenosti za najmlađe u  izdanju Agencije za elektroničke medije i UNICEF-a, upoznali se s programiranjem i vježbali programiranje jednostavnih zadataka namijenjenih djeci predškolske dobi te čitali digitalne slikovnice u izdanju Knjižnice i čitaonice „Fran Galović“ Koprivnica dostupne na web stranici na poveznici: http://www.knjiznica-koprivnica.hr/knjiznica/defaultcont.asp?id=504&n=2.

Djeca su već od prve godine života okružena raznim medijima. Za najmlađu djecu najprikladniji medij je slikovnica, a prema preporukama američkog pedijatrijskog udruženja djeca ispod 18 mjeseci ne bi trebala koristiti uređaje s ekranima. Kod djece predškolske dobi treba voditi računa da pred ekranom ne borave više od sat vremena dnevno. Bitno je da kod  prvih kontakata s digitalnim medijima  roditelji zajedno s djetetom provode vrijeme za računalom jer će samo tako dijete imati korisna iskustva za njegov razvoj. Roditelji trebaju biti dobro informirani koji su to kvalitetni sadržaji i moraju stvoriti neke smjernice za uporabu računala. U Knjižnici i čitaonici „Fran Galović“ Koprivnica djeci su dostupni razni mediji, a roditelji mogu zatražiti i savjet knjižničara koji su sadržaji kvalitetni i koji su mediji prikladni za djecu prema njihovoj dobi.

Odjeli i službe

Tu smo za vas! Kvalitetnim i odgovornim radom želimo vam biti na usluzi.

Odjeli i službe
Veličina fonta
Kontrast
Poveznice