OBILJEŽEN DAN OTVORENIH VRATA Knjižnice i čitaonice «Fran Galović» Koprivnica

19. rujna 2011.

U subotu, 17. rujna 2011. od 8.00 do 13.00 sati održan je po deseti puta Dan otvorenih vrata Knjižnice i čitaonice «Fran Galović» Koprivnica. Još od 2001. prve godine kad je ova manifestacija održana po prvi put, glavni joj je cilj upoznavanje građana Koprivnice i okolice s uslugama, zbirkama i prostorom knjižnice, a organizira se prvenstveno za one građane koji knjižnicu još ne koriste. Kroz programe koje Knjižnica na taj dan priređuje u svojoj zgradi, ali i na glavnom gradskom trgu i parku prošlo je u proteklih deset godina nekoliko tisuća djece i odraslih. Samo u programima besplatnog učlanjivanja na Dan otvorenih vrata Knjižnice člansku iskaznicu je od 2001. godine do danas dobilo preko dvije tisuće novih članova!
I ove godine Knjižnica je provodila akciju «Besplatno Vas učlanjujemo» za građane Koprivnice i okolice. Priliku za ostvarenje besplatnog jednogodišnjeg članstva iskoristilo je 159 građana, od toga 101 odraslih i 58 djece. I akcija „Vraćanje knjiga bez zakasnine“, namijenjena „zaboravljivim“ korisnicima ponovo je naišla na dobar odaziv, te je ovu prigodu da vrate zakašnjele knjige iskoristilo 60 korisnika. Na štandovima ispred knjižnice održavala se popularna (Ras)prodaja otpisanih knjiga gdje su građani mogli vrlo povoljno kupiti ne samo knjige, već i otpisanu AVE građu. Prodajom dvjestotinjak primjeraka otpisane knjižnične građe po simboličnim cijenama Knjižnica je ostvarila prihod od 700,00 kuna koji će se iskoristiti za obnovu informatičke opreme u knjižnici.
«Spremište knjiga kakvo ne poznajete» bio je naziv kratkih programa obilazaka knjižničnog podrumskog spremišta uz stručno vodstvo knjižničara prije skorog preseljenja dijela spremišta u jedan od objekata budućeg studentskog Kampusa koji se planira urediti u prostoru biveš gradske vojarne. Pedesetak građana koji su tijekom dana sudjelovali u ovom programu imali su priliku osim spremišta razgledati i ostale prostore knjižnice koji se za sad neće seliti, ali su i oni i kvadraturom i opremom postali nedostatni za potrebe korisnika. Stoga se u Knjižnici, u suradnju s Gradom, intenzivno radi na pripremi idejnog rješenja za buduću gradsku knjižnicu koja će biti u skladu sa suvremenim zadacima jedne takve ustanove, ali i potrebama građana, odnosno svih njenih potencijalnih korisnika.
U preventivnoj akciji «Brinimo o zdravlju» koja je ove godine održana u suradnji s Poliklinikom Ghetaldus besplatno ispitivanje vida iskoristilo je 29 građana.
No, vrhunac manifestacije Dana otvorenih vrata je i ove godine bio program za djecu i roditelje pod nazivom “Uberi priču” koji je već četvrtu godinu ujedno i sastavni dio koprivničkog obilježavanja Europskog tjedna kretanja. Program se odvijao na Zrinskom trgu te u Gradskom parku, a održan je u suradnji s Knjižarom Šareni dućan Koprivnica i Izdavačkom kućom „Mala zvona“ iz Zagreba. Mnogobrojnu okupljenu djecu, od najmlađih beba u kolicima do osnovnoškolaca svih dobi, ali i odrasle koji su se zatekli na trgu, zabavljali su klaunesa Pemzla Žm te autori slikovnica Sanja Lovrenčić, Maja Brajko Livaković i Mladen Kopjar. Potom je slijedila tradicionalna berba slikovnica sa stabala u Gradskom parku, s ciljem promocije kvalitetnih slikovnica i poticanja rane i obiteljske pismenosti. Najmlađi su s velikim oduševljenjem uz pomoć knjižničara i roditelja sa grana stabala u parku “ubrali” stotinjak slikovnica. Na kraju su djeca zajedno s gostima – književnicima i autorima slikovnica te klaunesom posjetili knjižaru Šareni dućan gdje su ih također očekivale male nagrade.
Deseti Dan otvorenih vrata Knjižnice pokazao je kako građani Koprivnice već prepoznaju ovu manifestaciju kao tradicionalan događaj u gradu, kojem se raduju i s nestrpljenjem ga očekuju. Osobito se kao dobar spoj pokazalo obilježavanje Dana otvorenih vrata zajedno s Europskim tjednom kretanja, gdje se izlazak knjižničnih programa na trg ispred knjižnice vrlo dobro uklopio među ostale aktivnosti kojima se promiče zdrav i angažiran način života. Time su knjižničari d

Odjeli i službe

Tu smo za vas! Kvalitetnim i odgovornim radom želimo vam biti na usluzi.

Odjeli i službe
Veličina fonta
Kontrast
Poveznice