Obilježen 11.11. – Dan hrvatskih knjižnica

14. studenoga 2016.

OD TRI NAGRADE NACIONALNOG NATJEČAJA ZA NAJBOLJI SELFIE U KNJIŽNICI, ČAK DVIJE STIGLE U KOPRIVNIČKO-KRIŽEVAČKU ŽUPANIJU!

Hrvatsko knjižničarsko društvo ustanovilo je 2010. godine 11. studeni kao Dan hrvatskih knjižnica koji se od tada redovito obilježava brojnim knjižničnim aktivnostima i programima, sa zajedničkim ciljem zagovaranja i promoviranja knjižnica te upoznavanja najšire javnosti s mnogostrukim i nezamjenjivim ulogama koje knjižnice danas imaju u suvremenom svijetu: u kulturi, informiranju i obrazovanju pojedinaca i zajednice, u poticanju čitanja, u cjeloživotnom učenju, u pristupu novim tehnologijama, poboljšanju ukupne kvalitete života ljudi.

Knjižnice – posebno narodne, koje su namijenjene najširem krugu korisnika – danas su daleko odmakle od nekadašnjih stereotipnih predodžbi o mjestima gdje se samo čuvaju i posuđuju knjige: one su postale svojevrstan „treći prostor“, nakon obiteljskog doma i škole, odnosno radnog mjesta – afirmirale su se kao mjesta okupljanja, druženja i kvalitetnog provođenja slobodnog vremena za sve generacije; mjesta istraživanja, poticanja i izražavanja kreativnosti, ovladavanja i korištenja novim tehnologijama; knjižnice pružaju sigurnu i stalnu podršku u formalnom i neformalnom učenju, u stručnom usavršavanju i prekvalifikacijama, u traženju zaposlenja, ali i pokretanju vlastitog posla….

Ovogodišnji Dan hrvatskih knjižnica odvijao se pod sloganom Knjižnice za bolje sutra. Budimo aktivni, zagovarajmo zajedno! kako bi se osnivače, korisnike, suradnike i širu javnost potaknulo ne samo na razmišljanje o tome što knjižnica znači za njih i njihovu zajednicu, već i na zagovaranje širenja i modernizacije hrvatskih knjižnica kao mjesta na kojima svatko može pronaći potrebne izvore za stjecanje novih znanja i vještina te prostor za susrete sa suradnicima i prijateljima.

Prigodom Dana hrvatskih knjižnica proglašava se i Knjižnica godine u Hrvatskoj – za 2016. ova je čast pripala Hrvatskoj knjižnici za slijepe iz Zagreba, a priznanje joj je dodijeljeno na središnjoj svečanosti obilježavanja Dana hrvatskih knjižnica održanoj 11.11.2016. u Zagrebu. Treba podsjetiti da je jedan od prvih dobitnika ovog vrijednog priznanja za izvrsnost i postignuća u stručnom radu bila koprivnička Knjižnica i čitaonica „Fran Galović“, koja je bila odabrana kao Knjižnica godine u Hrvatskoj za 2013. godinu.

Sa željom da se u svečanost obilježavanja Dana hrvatskih knjižnica uključi i što više mladih, objavljen je nacionalni natječaj za Najbolji selfie u knjižnici na temu Što mi znači knjižnica.
Na natječaj je pristiglo 86 fotografija od 77 autora iz čitave Hrvatske. Između svih vrlo maštovitih i zanimljivih fotografija koje se mogu pogledati na FB stranici Hrvatskoga knjižničarskoga društva, https://www.facebook.com/events/548052448732122/?active_tab=discussion, po odluci posebnog povjerenstva, među prve tri nagrađene fotografije odabrane su čak dvije iz Koprivničko-križevačke županije – po jedna iz narodne i školske knjižnice. Nagrade su osvojile korisnica Gradske knjižnice Đurđevac, Aleksandra Đuračić Zečević i učenica Osnovne škole Koprivnički Bregi, Luna Varga, dok je još jedna nagrada otišla u Osijek, u OŠ Augusta Šenoe. Uz zahvalnicu s otisnutom svojom nagrađenom fotografijom, autorice su kao nagradu primile i vrijedne knjige.

Čestitamo dobitnicama i zahvaljujemo svima koji su na bilo koji način sudjelovali u obilježavanju ovogodišnjeg Dana hrvatskog knjižnica te na taj način, zajedno s knjižničarima, promovirali vrijednost knjižnica i čitanja.

Odjeli i službe

Tu smo za vas! Kvalitetnim i odgovornim radom želimo vam biti na usluzi.

Odjeli i službe
Veličina fonta
Kontrast
Poveznice