O IZLOŽBI SUVREMENOG NJEMAČKOG STRIPA U DOMU MLADIH KOPRIVNICA

25. rujna 2012.

U petak, 21. 9.2012. otvorena je u Domu mladih u Koprivnici izložba suvremenog njemačkog stripa, koja se može razgledati do 27.9.2012.
Na otvorenju je gospođa Snježana Božin, organizatorica izložbe i voditeljica Knjižnice Goethe instituta Kroatien u Zagrebu, prisutne informirala o fenomenu njemačkog stripa.

Za razvoj suvremenog njemačkog stripa važan je jedan politički događaj: ujedinjenje Njemačke. Zašto? Njemački je strip do 90-ih godina prošloga stoljeća bio pod utjecajem etabliranih stilova i formi autorica i autora iz drugih zemalja. Tek mu strip-avangarda, koja se počinje razvijati 90-ih godina prošloga stoljeća u Berlinu, daje autentičnost i samostalnost. Ovdje prije svega treba spomenuti jedno ime, a to je umjetnički kolektiv PHG Glühende Zukunft (obrtnička zadruga Blistava budućnost), koji je nastao prije samoga Pada zida i u kome su djelovala i danas najvažnija imena njem. stripa: Anke Feuchtenberger, Hoger Fickelscherer, Hennig Wagenbreth i Detlef Beck. Njih četvero bili su iz bivšega DDR-a, tako da su mogli polaziti temeljito grafičko obrazovanje koje u takvom obliku u zapadnoj Njemačko odavno nije postojalo. To znači da su radili s ručnim prešama, rezbarili u linoleumu i drvu, učili oblikovanje i izradu knjiga. Ovaj je umjetnički kvartet s još nekoliko drugih umjetnika iz bivšega DDR-a bio poznat prije svega po plakatima i karikaturama, jer je samo to bilo moguće u tadašnjoj Istočnoj Njemačkoj. Budući da su stripovi, dakle narativni potencijal priče u slikama, smatrani diletantizmom i da su umjetnici zarađivali za život grafičkim radovima, mogli su si priuštiti da neovisno o financijskom uspjehu stripova eksperimentiraju, što se crtači stripova u Zapadnoj Njemačkoj nisu usudili činiti, kako ne bi ugrozili financijski uspjeh svojih radova. Naš se stripovski kvartet uz to još i inspirirao ekspresionizmom, koji se u svom velikom dijelu može smatrati njemačkim specifikumom. Upravo je ova kombinacija okolnosti, interesa i talenta bila vrlo zanimljiva čitalačkoj publici u inozemstvu. Tako je i dan-danas: mnogi njemački crtači i crtačice stripova poznatiji su i priznatiji u inozemstvu, nego u vlastitoj zemlji, između ostaloga i izborom tema koji se može smatrati tipično njemački. Koje su to teme i kako su obrađene/prikazane/nacrtane vidjet će posjetitelji izložbe. Izloženi su plakati s isječcima iz radova najvažnijih autorica i autora suvremenog njemačkog stripa.
Izložbeni katalog na njemačkom i engleskom jeziku može se posuditi u Knjižnici i čitaonici „Fran Galović“ Koprivnica, u čijim izlozima se do 30.9.2012. može pogledati izložba stripova za djecu i odrasle iz knjižničnog fonda, kao i strip na svilenim maramama Kluba „Latica“.

Odjeli i službe

Tu smo za vas! Kvalitetnim i odgovornim radom želimo vam biti na usluzi.

Odjeli i službe
Veličina fonta
Kontrast
Poveznice