NOVI PROGRAM KNJIŽNICE I ČITAONICE „FRAN GALOVIĆ“ KOPRIVNICA „KNJIŽNICA JE VIŠE OD KNJIGA – ZAJEDNO DO ZAPOŠLJAVANJA“

18. ožujka 2014.

Koprivnička knjižnica, koja je za svoje programe potpore razvoju lokalne zajedice i rješavanju društvenih problema dobila domaće i međunarodne nagrade, nastavlja osmišljavati nove modele djelovanja kojima će još više doprinositi dobrobiti svojih korisnika i građana općenito.
Program „KNJIŽNICA JE VIŠE OD KNJIGA – ZAJEDNO DO ZAPOŠLJAVANJA“ odgovor je koprivničkih knjižničara na trenutno najveći društveni problem – nezaposlenost. Namijenjen je onima koji traže posao ili žele pokrenuti vlastiti, onima koji se žele prekvalificirati, nastaviti školovanje ili se dodatno usavršavati.

Što Knjižnica nudi?
• Predstavljanje dobre prakse u (samo)zapošljavanju (tribine, radionice, kreativne radionice)
• Literaturu za promjenu i/ili traženje posla
• Literaturu za uzgoj voća, povrća i životinja
• Literaturu za učenje stranih jezika
• Kratku poduku u pretraživanju potrebnih informacija o zapošljavanju
• Kratku individualnu poduku o korištenju računala i interneta

Osim toga, nije zanemarivo spomenti i besplatnu članarinu za građane grada Koprivnice i stanovnike općine Gola (ugovoreno subvencioniranje) te simboličnu članarinu za ostale.

U pokretanju ovog program Knjižnica se oslanja na postojeće vlastite resurse i nove modele suradnje s institucijama i udrugama u lokalnoj sredini.

Od vlastitih resursa Knjižnica koristi primarno prostor knjižnice otvoren najširem krugu građana i njihovim potrebama, svoje bogate zbirke s različitim, provjerenim informacijama i znanjima, besplatan pristup internetu za svoje članove te znanja i vještine svojih zaposlenika – knjižničara, koji su vrsni stručnjaci u pretraživanju i pronalaženju kvalitetnih informacija, potrebnih onima koji se nalaze na tržištu rada.

Partner Knjižnici u ovom programu je Hrvatski zavod za zapošljavanje – Centar za informiranje i savjetovanje o karijeri (CISOK). Suradnja s Centrom za informiranje i savjetovanje o karijeri (CISOK-om), novim programom Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, odvija se na više načina, no najvažniji dio suradnje je u tome da radionicama CISOKA-a o različitim vještinam i znanjima potrebnima kod zapošljavanja prisustvuju i knjižničari koji sudionike upućuju na konkretnu literaturu i usluge koje im nudi knjižnica. Taj dio radionica nazvan je Knjižnični kutak, a cilj mu što više informirati o konkretnim mogućnosti knjižnice u pružanju informacija kod zapošljavanja.

Jedan od budućih partnera Knjižnici u ovom programu pomoći kod zapošljavnaja bit će i koprivnički Klub poslovnih žena, naročito u programima za nezaposlene žene kao najugroženije osobe na tržištu rada.

Društvena kretanja preslikavaju se i na strukturu članova koprivničke Knjižnice. Broj nezaposlenih u članstvu Knjižnice raste. Dok je 2008. Knjižnica u svojem članstvu imala 358 nezaposlenih ili 4,4% od ukupnog broja članova, u 2013. taj se broj popeo na 634 ili 7,4 od ukupnog članstva, dakle skoro se udvostručio u posljednjih pet godina. Istaknimo da se broj nezaposlenih u Koprivničko-križevačkoj županiji približava brojki od 10.000 osoba, a u Republici Hrvatskoj 400.000 nezaposlenih. U svakom slučaju, knjižnice bi još više nego do sada mogle pomoći osobama na tržištu rada. Stoga je i ovaj program koprivničke knjižnice način da informacijska uloga knjižnica bude još prepoznatljivija u društvu.

Knjižnica i čitaonica poziva sve one koji traže posao ili žele pokrenuti vlastiti, one koji se žele prekvalificirati, nastaviti školovanje ili se dodatno usavršavati da iskoriste mogućnosti koje nude knjižnice u njihovom mjestu stanovanja te da uz pomoć knjižničara potraže korisne informacije. A to je prvi korak u zapošljavanju!

Odjeli i službe

Tu smo za vas! Kvalitetnim i odgovornim radom želimo vam biti na usluzi.

Odjeli i službe
Veličina fonta
Kontrast
Poveznice