NOVE USLUGE KNJIŽNICE I ČITAONICE „FRAN GALOVIĆ“ KOPRIVNICA ZA KOPRIVNIČKE ŠKOLSKE KNJIŽNICE

20. siječnja 2010.

U Knjižnici čitaonici „Fran Galović“ Koprivnica održan je 19. siječnja 2010. radni sastanak knjižničara s ravnateljima i školskim knjižničarima koprivničkih srednjih škola. Sastanku su prisustvovali: Đurđa Fijačko, ravnateljica Srednje škole, Vjekoslav Robotić , ravnatelj Gimnazije „Fran Galović“ i Ratimir Ljubić, ravnatelj Obrtničke škole, zatim, školske knjižničarke Anka Simović, Irena Đordan i Ljiljana Mihalec te ispred Knjižnice i čitaonice „Fran Galović“ njena ravnateljica mr.sc. Dijana Sabolović-Krajina i voditeljica Županijske matične službe za knjižnice, Ljiljana Vugrinec.

Na dnevnom redu sastanka bila je evaluacija suradnje gradske i školskih knjižnica u 2009. godini te plan nastavka aktivnosti kojima se ta suradnja ubuduće može unaprijediti . Jedan od oblika uspješne suradnje koji je realiziran krajem 2009. godine jest uspostava knjižničnih stacionara Knjižnice i čitaonice „Fran Galović“ u školskim knjižnicama osnovnih i srednjih škola. Radi se zaprvo o dislokaciji dijela knjiga iz fonda Knjižnice i čitaonice „Fran Galović“ koje će se kroz određeno razdoblje moći posuđivati u školskim knjižnicama na području Grada Koprivnice. Knjige za knjižnične stacionare odabrali su školski knjižničari na temelju iskustva o potražnji u svojim knjižnicama te nakon konzultacija s kolegama nastavnicima, a među odabranim naslovima ima lijepe književnosti za djecu, mlade i odrasle, popularno-znanstvenih djela, stripova te slikovnica za osnovne škole, odnosno stručne literature namijenjene učenicima i nastavnicima srednjih škola. Na ovaj način Knjižnica i čitaonica „Fran Galović“ nastoji pomoći školskim knjižnicama u popunjavanju knjižnih fondova koji se sporo i nedostatno obnavljaju s obzirom da Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa već dvije godine za ovu svrhu nije osiguralo niti jedne kune te su jedina sredstva za nabavu knjiga u koprivničkim školskim knjižnicama ona koja osiguravaju Grad Koprivnica (osnivač osnovnih škola) i Koprivničko-križevačka županija (osnivač srednjih škola). Također, dislokacijom knjiga iz fonda Knjižnice i čitaonice „Fran Galović“ dio bogate knjižne građe koju ova knjižnica posjeduje nastoji se približiti potencijalnim korisnicima neposredno u prostorima u kojima najviše borave, a za učenike i njihove nastavnike to su upravo škole.

Daljnja važna tema razgovora i dogovora knjižničara s predstavnicima srednjih škola bile su nove usluge Knjižnice i čitaonice „Fran Galović“. Jedna od njih, tzv. usluga „Osobnog knjižničara“ , podrazumijeva mogućnost sudjelovanja svih zainteresiranih u edukaciji za informacijsko pretraživanje pisanih i on-line izvora podataka, ili u osnovnoj informatičkoj obuci, tj. korištenju računala. Ravnateljica Knjižnice i čitaonice „Fran Galović“ pri tom je predstavnike škola zamolila za suradnju i animiranje učenika da se uključe u ovu edukaciju, s obzirom da upravo njima najviše trebaju navedene vještine koje im koriste za stjecanje znanja i izradu stručnih radova tijekom školovanja. S druge strane, ovi oblici individualnog poučavanja koje knjižničari nude mogu biti zanimljivi i nastavnicima, osobito mentorima kod izrade završnih radnji, jer uz pomoć alata i vještina pretraživanja koje se kroz uslugu „Osobni knjižničar“ predstavljaju polaznici ove edukacije mogu steći nova dodatna znanja o načinima pronalaženja informacija o dostupnoj literaturi na pojedine njima zanimljive teme.

Ravnatelji i knjižničarke srednjih škola ocijenili su kako je suradnja srednjih škola s Knjižnicom i čitaonicom „Fran Galović“ jako dobra te zahvalili Knjižnici na pomoći u vidu knjiga koje će se kroz knjižnične stacionare moći koristiti u školama. Također, predstavnici srednjih škola čestitali su Knjižnici na do sada uspješno provedenim projektima digitalizacije građe, osobito lokalnog tiska, koji znatno olakšavaju nastavni i istraživački rad učenicima i nastavnicima prilikom proučavanja različitih tema vezanih za zavičaj i lokalnu baštinu.

Rad svih triju srednjoškolskih knjižnica

Odjeli i službe

Tu smo za vas! Kvalitetnim i odgovornim radom želimo vam biti na usluzi.

Odjeli i službe
Veličina fonta
Kontrast
Poveznice